Judit
2 °C
7 °C

Bizonyítható, hogy Kadhafi civileket gyilkoltatott

2011.05.03. 08:39
Öt líbiai vezető ellen adhat ki letartóztatási parancsot a hágai nemzetközi törvényszék. A nemzetközi főügyész, Luis Moreno-Ocampo szerint szilárd bizonyítékok vannak rá, hogy Kadhafiék civileket mészároltak és üldözték az ország polgárait. Vizsgálják a felkelőkkel szemben felmerült vádakat is.

"Szilárd bizonyítékok" utalnak arra, hogy Moamer Kadhafi emberiesség elleni bűncselekményeket követett el, jelentette be a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze, Luis Moreno-Ocampo. "A konfliktus elején civileket gyilkoltak" - jelentette ki.

Arra is szilárd bizonyítékokat találtak, hogy a Kadhafi-rezsim elkövette az üldöztetés bűntényét is, ez a tömeges letartóztatásokat és kínzásokat takarja. Azaz Kadhafi egyértelműen vádolható emberiesség elleni, és talán háborús bűncselekményekkel is.

Moreno-Ocampo szerint hamarosan körözést adhatnak ki öt líbiai vezető ellen, de nem árulta el, hogy pontosan kik az érintettek. Vizsgálatáról szerdán tesz jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A nemzetközi ügyészség azt is vizsgálja, hogy a felkelők követtek-e el emberiesség elleni bűncselekményeket a Kadhafi zsoldosainak nézett feketeafrikai bevándorlókkal szemben.

Moreno-Ocampo bejelentésével egyidejűleg a svájci hatóságok közölték, hogy befagyasztották Kadhafi svájci pénzintézetekben vezetett számláit. Kadhafi vagyona mellett az elűzött egyiptomi és tunéziai elnökök, Hoszni Mubarak és Zin el-Abidin ben Ali vagyonát is zárolták. A három vezető összesen 830 millió frankot (~171 milliárd forintot) tartott Svájcban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?