Olivér
5 °C
8 °C

Hárommilliárd dollárt akarnak a líbiai felkelők

2011.05.03. 17:11 Módosítva: 2011-05-03 19:37:17

A líbiai felkelők hárommilliárd dolláros kölcsönt kérnek nyugati kormányoktól, arra hivatkozva, hogy az általuk ellenőrzött térség gazdasága ellenkező esetben hónapokon belül az összeomlás szélére juthat. A hitelkérelmet az amerikai, a francia és az olasz kormányhoz intézték a felkelők, garanciának pedig Moammer el-Kadhafi líbiai vezető külföldön befagyasztott vagyonát javasolták.

"A rendelkezésünkre álló pénzeszközök talán három, legfeljebb négy hónapra elegendőek" - mondta Ali Tarhoni, a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács gazdaságért és olajszektorért felelős tagja. A tanács és a megkeresett nyugati országok a csütörtökön Rómában tartott tanácskozáson döntenek a hitel folyósítására egy testület létrehozásáról.

A líbiai felkelők vezetői már nem követelik Kadhafi külföldön zárolt vagyonának felszabadítását, és átutalását. Ugyanakkor el akarják érni, hogy hitelhez jussanak azon országok részéről, amelyek zárolták Kadhafi náluk lévő vagyonát. A líbiai vezető becslések szerint 70 milliárd dollárral rendelkezik a világ különböző országaiban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?