Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Nem forgatják fel a brit választási rendszert

2011.05.05. 13:18 Módosítva: 2011-05-05 13:24:46
Akár a választók kétharmada is a brit választási rendszer megújítását célzó alternatív voks bevezetése ellen szavazhat a csütörtöki népszavazáson, ezzel jó időre elveheti a pártok kedvét a hasonló próbálkozásoktól. A leginkább a liberális demokraták érezhetik meg az általuk támogatott rendszer elutasítását.

A nők választójogának 1918-as bevezetése óta a brit választási rendszer legfontosabb átalakítása lehetne, ha a csütörtöki népszavazáson a britek az alternatív voks bevezetése mellett döntenének, azonban a legutolsó felmérések szerint nem sok esély van az igenek győzelmére. A népszavazás hátteréről bővebben>>>

A jelenlegi brit választási rendszerben az kapja meg a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot szerzi meg. Akár egy szavazattal is lehet győzni, a többi jelöltre adott voksok elvesznek. A bírálók szerint ez a demokratikus világ egyik legkevésbé szavazatarányos választási rendszere.

Hannh, Pilcot lordja ellenőrzi az irányítótáblát, a hagyományosan saját házából kialakított szavazóhelység bejáratánál
Hannh, Pilcot lordja ellenőrzi az irányítótáblát, a hagyományosan saját házából kialakított szavazóhelység bejáratánál

A népszavazáson javasolt rendszer alapján a britek a jelenlegivel ellentétben preferenciaszavazatokat oszthatnának szét a jelöltek között, és csak akkor győzne automatikusan a legtöbb voksot megszerző jelölt, ha eléri az 50 százalékot. Ellenkező esetben egészen addig elosztanák a legkevesebb szavazatot szerző jelöltekre leadott másodlagos preferenciákat, amíg az egyik induló átlépi a megszabott határt.

A népszavazás megtartása önmagában is történelmi, hiszen a teljes országra vonatkozó referendumot eddig még csak egyszer, 1975-ben tartottak. A Guardian/ICM felmérése szerint a választók több mint kétharmada ellenzi a módosítást, és hasonló eredményt jósol a YouGov pollja is. Februárban még két százalékkal vezettek a változáspártiak, azonban a szavazáshoz közeledve egyre inkább kinyílt az olló.

A felmérés szerint a Munkáspárt szavazóinak többsége nemmel szavaz majd, és így tesz majd a toryk támogatóinak csaknem 90 százaléka is. A liberális demokraták háromnegyede ugyan támogathatja a választási reformot, azonban csak elenyésző részük megy is el szavazni.

A brit választási körzetek sajátosságai miatt az sem egyértelmű, hogy ki járna igazán jól a változtatással, amelyet Nick Clegg, a liberális demokraták vezetője támogatott, ugyanakkor koalíciós partnere, David Cameron konzervatív miniszterelnök ellenzett. Ed Miliband, az ellenzéki Munkáspárt elnöke viszont szintén az igenek táborát erősítette.

David Cameron szavazásból jövet
David Cameron szavazásból jövet

A referendumnak várhatóan pénteken lesz meg az eredménye, az elutasítást leginkább Nick Clegg, és a liberális demokraták vezetése élheti meg csapásként. Az alternatív választási rendszerről szóló népszavazás a liberális demokraták legfontosabb választási követelése volt, és a koalíció feltétele, ugyanakkor Clegg már jelezte, hogy a referendum eredményétől függetlenül is kitartanak a koalíció mellett.

A liberális demokraták már a népszavazással egy napon tartott helyhatósági, valamint skót és wales-i parlamenti választásokon is megérezhetik a megszorításokra kényszerülő kormánykoalíció népszerűségvesztését, miközben az előző parlamenti választáson alulmaradó Munkáspárt a felmérések szerint akár kiugróan jó eredményt is elérhet.

Ami biztosnak tűnik, hogy a csütörtöki népszavazás jó időre megpecsételi a hasonló kezdeményezések sorsát, és bebetonozza a jelenlegi brit választási rendszert. A pártok már jelezték, hogy még egy szoros, de negatív eredmény esetén sem térnek vissza a kérdéshez a közeljövőben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!