A jemeni elnök kitart a legvégsőkig

2011.05.06. 18:56

Tízezrek tüntettek az országát több mint három évtizede vezető Ali Abdalla Száleh jemeni elnök maradását, illetve távozását követelve pénteken Szanaában.

Száleh hosszú uralmát most fenyegeti a legnagyobb veszély: az arab országban három hónapja tüntetések, zavargások zajlanak, naponta tízezrek követelik azonnali távozását a hatalomból. Az utóbbi időben megszokottá vált, hogy az elnök hívei és ellenfelei péntekenként egy időben tüntetnek Szanaában, bár a távozását követelők rendszerint többen vannak. Az ezredes mindeddig nem volt hajlandó feladni hatalmát, hol engedményekkel, hol brutális erővel próbálta leverni a lázadást.

Száleh pénteken az elnöki palota előtt tüntető több tízezer híve előtt a tőle megszokott dacos modorban utasította vissza a távozását célzó követeléseket. Közölte, hogy ragaszkodik az alkotmányos legitimációhoz, a végsőkig kitart, bírálóit pedig törvényen kívülieknek, terroristáknak, fosztogatóknak és gyilkosoknak minősítette.

Az ellenzék közben új módszert talált üzenetének közvetítésére: tüntetők tízezrei több tízezer léggömböt eresztettek a magasba "Ali, távozz!" felirattal, amelyeknek egy részét a szél átsodorta az elnöki palotához.

Száleh sokáig az Egyesült Államok fontos szövetségese volt a terrorizmus elleni harcban. Az arab világ legszegényebb, számos belső lázongással, korrupcióval, terroristákkal küszködő országának elnökét viszont most már a Perzsa-öbölbeli, olajban gazdag arab monarchiák is távozásra szeretnék bírni. Attól tartanak, hogy Jemenben elharapózhat az erőszak - a 23 milliós lakosság felének van lőfegyvere -, és az instabilitás rájuk is átterjedhet.

Az említett monarchiákat tömörítő, közvetíteni igyekvő Öböl-menti Együttműködési Tanács rendezési tervet dolgozott ki, amelynek értelmében Száleh a megállapodás aláírása után harminc nappal távozna a hatalomból, cserébe közeli hozzátartozóival és munkatársaival együtt mentesülne a büntetőjogi felelősségre vonás alól; választásokat rendeznének, s Jement addig nemzeti egységkormány irányítaná.

Egy ideig úgy tűnt, Száleh aláírja a megállapodást, de végül kihátrált mögüle. Egyik tanácsadója elmondta, hogy az ezredes módosíttatni szeretné a megállapodást, többek között azt akarja, hogy szüntessék be a tüntetéseket. Ezt nehéz lesz elérni, mert az utcai megmozdulások vezetői nem vettek részt a kormány és a hivatalos ellenzéki pártok tárgyalásain, és csak Száleh azonnali távozásával érik be.