Letartóztatták, mert állítólag beintett az elnöknek

2011.05.08. 18:58 Módosítva: 2011.05.08. 19:00

Beperelte a dél-afrikai rendőrséget egy egyetemi oktató, akit azért vettek őrizetbe, mert tavaly februárban állítólag a középső ujját mutogatta a Jacob Zuma államfőt szállító autókonvojnak és káromkodott is felé. Chumani Maxwele 1,45 millió randot (39,3 millió forintot) követel jogtalan őrizetbe vételért, bántalmazásért, magántitok megsértéséért, rágalmazásért és jóhírének megsértéséért - jelentette a Sunday Independent című vasárnapi lap.

A férfi tagadta, hogy mutogatott vagy káromkodott volna az elnöki konvoj felé, és azt mondta, épp kocogott a Fokváros egyik kerületében, Walmer Estate-ben, amikor a rendőrök megállították őt, hátrakötözték a kezét, zsákot húztak a fejére és egy rendőrőrsre vitték. Azt is állította, hogy a nyomozók törvénytelenül kutatták át otthonát, és anyagi nehézségeket okoztak neki, mert elvesztette állását, miután kihallgatták főnökét.

A 26 éves férfi az esetet megelőzően a University of Cape Townon dolgozott társadalomkutatóként. Végül nem emeltek vádat ellene.

A bírósági okiratok szerint a rendőrség elismerte, hogy műanyag gyorskötözővel hátrakötötték Maxwele kezét és egy "fegyvertáskát" húztak a fejére. Azt állították azonban, hogy a kötözésre saját biztonsága érdekében volt szükség, a szemét pedig azért kellett eltakarni, hogy ne lássa, melyik úton közelíti meg fokvárosi rezidenciáját Jacob Zuma köztársasági elnök.