Bin Laden hatalmas vérfürdőt akart

2011.05.12. 11:28 Módosítva: 2011.05.12. 11:29
Az al-Kaidán belül éles viták voltak arról, milyen célpontok ellen kellene végrehajtani terrortámadásokat, derülnek ki azokból a titkos al-Kaida-dokumentumokból, amelyeket az amerikai kommandósok Oszama bin Laden rejtekhelyén foglaltak le. Bin Laden Los Angelest akarta célba venni, hogy az USA hazahívja katonáit Irakból és Afganisztánból. Más vezetők inkább sok kis merényletet tartottak jónak.

Oszama bin Laden meggyilkolása után az amerikai kommandósok több millió oldal titkos dokumentumot vittek magukkal, köztük bin Laden naplóját is. A CIA előtt hatalmas feladat áll: több mint 100 adathordozó tartalmát kell átvizsgálniuk. Az adatmennyiség a Washington Post szerint több millió nyomtatott oldalnak felel meg, amelyet le kell fordítani arab nyelvről.

A CIA első lépésként keresőszavakkal böngészte át a szöveget, amelyben elsősorban amerikai városok neveire, mint lehetséges célpontokra, és al-Kaida-vezetők és tagok neveire kerestek rá. Egy titkosszolgálati forrás szerint nem szabad túl nagy várakozásokkal tekinteni a dokumentumokra: "Biztos nem fogunk tudni összeállítani egy excel-táblát nevekkel, konkrét támadásokról szóló utasításokkal". A CIA inkább azt reméli, hogy a dokumentumokból általános képet kap a terrorszervezet működéséről.

Az már az első értékelésnél kiderült, hogy az al-Kaidán belül éles viták folytak arról, milyen célpontokat támadjanak meg. Bin Laden elsősorban az Egyesült Államok és a Nyugat megtámadása mellett volt, más al-Kaida-tagok azonban tartottak az USA kemény reakcióitól, ezért kisebb célpontok mellett érveltek, mondta a Washington Postnak az egyik titkos ügynök, aki részt vett a dokumentumok átvizsgálásában.

Bin Laden egyik elképzelése az volt, hogy a World Trade Center lerombolásának tízéves évfordulóján hasonlóan nagyszabású akciót hajt végre. Egyik beosztottját utasította is, hogy keressen olyan embereket az Egyesült Államokban, akik "elnyomva érzik magukat", írta a Washington Post. Bin Laden nem elsősorban muszlimokat, hanem afro- és latin-amerikaiakat szeretett volna találni erre a célra.

A Guardian is úgy tudja, hogy bin Laden nagy akciót akart, míg a terrorszervezet más vezetői inkább a "tűszurkálós taktikát", azaz a sok kis merényletet részesítették előnyben. Bin Laden személyes feljegyzései magyarázatot adnak a terrorvezér stratégiájára. Oszama úgy gondolta, hogy csak egy, a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló vérfürdő válthat ki olyan sokkot, amely miatt az USA kivonja csapatait Irakból és Afganisztánból.

A Guardin szerint bin Laden arra is utasította embereit, hogy ezúttal ne New Yorkban, hanem például Los Angelesben keressenek célpontot. Egy másik forgatókönyv szerint párhuzamosan több kisebb várost akartak megtámadni, és a repülők mellett a személyszállító vonatokat is célba vették volna.

Jay Carney sajtószóvívő sajtótájékoztatója szerdán a Fehérházban
Jay Carney sajtószóvívő sajtótájékoztatója szerdán a Fehérházban

Bár bin Laden éveken át rejtőzött a pakisztáni erődben, az amerikai kormányzat szerint sokkal nagyobb befolyása volt a szervezetre, mint addig gondolták. A Post egy olyan maffiavezérhez hasonlítja, aki a börtöncellájából is tovább szövi a szálakat. Bin Laden csak közvetlen munkatársait tudta utasításokkal ellátni, de befolyása így is egészen a jemeni al-Kaidai-sejtekig terjedt. Kiadott parancsai nem konkrét intézkedéseket tartalmaztak, inkább általános irányelveket fogalmaztak meg, mondta egy titkosszolgálati forrás, amely bin Ladent egy vezérigazgatóhoz hasonlította.

Eddig nem bizonyosodott be, hogy bin Laden kapcsolatban állt a pakisztáni kormánnyal és a titkosszolgálattal. Erre enged következtetni ugyanakkor az, hogy a világ legkeresettebb terroristája hét éven át háborítatlanul élhetett egy pakisztáni kisvárosban.