Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
-1 °C
5 °C

Egy hete fekszik mesterséges kómában Nápolyban egy magyar diák

2011.05.13. 18:03
Mesterséges kómában tartják azt a magyar egyetemistát, aki Nápolyban egyelőre ismeretlen körülmények között sérült meg. Magyar diáktársa beszámolója szerint agresszió áldozata lett, az olasz rendőrség ezt kizárja, a helyi sajtó a túlzott alkoholfogyasztással magyarázza az esetet.

Nápoly központjában még múlt pénteken, a Santa Chiara templomhoz közel, egy bérház udvarán találták meg olasz diáktársai azt a 23 éves magyar egyetemistát, aki Erasmus-ösztöndíjjal a helyi Federico II. tudományegyetem közgazdasági karán tanult. A fiatalok azonnal értesítették a rendőrséget. A magyar diákot a nápolyi Cardarelli kórházba szállították: azóta is az intenzív osztályon, gyógyszeres kómában tartják az elszenvedett súlyos belső sérülések miatt.

Az eset május 6-án este történt, a hírt azonban csak most hozta nyilvánosságra a rendőrség. A részletekről elsőként a Corriere del Mezzogiorno című napilap írt honlapján. A magyar fiatalember apja napok óta Nápolyban tartózkodik. A hallgató által látogatott magyar egyetem - melynek nevét nem közölték - is tisztázást sürgetett az olasz társintézménytől.

A Corriere beszámolója szerint a magyar diák egyik szintén Nápolyban tanuló honfitársa kezdetben agresszióról beszélt. A helyszínelést végző Decumani kerület rendőrkapitánya, Luigi Bonagura parancsnok azonban kizárta, hogy a fiatalember utcai támadás áldozata lenne, mivel sem  pénzét, sem személyes iratait nem vitték el. “Semmi nem támasztja alá, hogy támadás történt volna"- nyilatkozta a rendőrség a sajtónak. Az olasz diáktársak szerint a fiú leesett a lépcsőn. A Corrierében megjelent legelső cikk egyetemista buliról és túlzott  alkoholfogyasztásról írt, arra utalva, hogy az egyetemista ezért esett el és vesztette el eszméletét.

A Corrierének az ügyet követő újságírója pénteken azt mondta, hogy nevüket elhallgatni kívánó kórházi források szerint a magyar fiatalember végtagja nem tört el, de fején, tüdején, hasfalán ütéseket szenvedett el. Ez nem egyeztethető össze azzal, hogy leesett volna a lépcsőn. A fiatalember fogyasztott alkoholt, de a mennyiség nem ismert. Tanú nincs, a sérült az egyetlen, aki el tudja mondani, pontosan mi történt az olasz újságíró tájékoztatása szerint.

A magyar diákot a kórházban Massimo Martelli, a Federico II egyetem rektora  és a nápolyi önkormányzat egyetemi ügyekért felelős tanácsosa, Giudo Trombetti is meglátogatta, s támogatásukról biztosították a fiú apját. Az apa szállodai költségeit jelenleg is Campania tartomány fizeti.

A római magyar konzulátus és nápolyi magyar tiszteletbeli konzulátus is a sajtóból értesült az esetről, és egyelőre nem tudott további információkkal szolgálni.