Illés
16 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Elárasztják a Mississippi-síkságot

2011.05.17. 00:27

Az amerikai hadsereg utászai házak és gazdaságok ezreit árasztották el a louisianai síkságon abban a reményben, hogy sikerül megmenteni az áradástól Baton Rouge és New Orleans városát - jelentette hétfőn a CNN.

Hasonló elárasztásra 1973 óta nem volt példa; a katonák hétfő reggelig kilenc gátkaput nyitottak meg, hogy a folyó vízének negyedét 125 árapasztó medencébe eresszék. Az intézkedés miatt ezreket kellett kitelepíteni. Az árvíz és a belvíz mintegy 22 ezer embert és 11 ezer épületet fenyeget.

"Jobb ha kitelepítjük az embereket, mint hogy menteni kelljen őket" - nyilatkozott Bobby Jindal, Louisiana állam republikánus kormányzója.

A számítógépes modellezés kimutatta, hogy ha nem nyitják meg a gátakat, akkor New Orleanst súlyosabb áradás fenyegetné, mint amilyen 2005-ben, a több mint 1500 emberéletet követelő Katrina Hurrikán idején pusztított.

A déli államokban és a Közép-Nyugat alsó régióiban 1,2 millió hektárnyi területet borított el a víz, amelynek magassága nem egyszer elérte a 6 métert. Az eddig főleg Mississippi, Tennessee és Arkansas állam területeit sújtó áradás méreteit a történelmi 1927-es és 1937-es katasztrófákéhoz hasonlítják.

A Mississippi áradása az elmúlt hetekben nyolc államot érintett Illinoistól Missouriig, s ezen folyó, valamint az Ohio áradása miatt jelenleg 22 város és település áll vízben. Barack Obama hétfőn a Tennessee állambeli Memphisben, ahol a Mississippi hat nappal ezelőtt tetőzött, az árvíz elől kitelepített családokkal találkozott.

Jindal kormányzó becslése szerint Louisanában egyedül a termés elárasztása miatt 300 millió dolláros a kár. Az áradás nyolc olajfinomító és egy nukleáris erőmű működését is veszélyezteti.