Mubarak felesége lemondott vagyonáról

2011.05.17. 15:17 Módosítva: 2011.05.17. 15:18
Az egyiptomi állam javára lemondott vagyonáról Suzanne Mubarak, a korábbi egyiptomi államfő felesége, hogy véget érjen a korrupciós vádak miatt ellene indított vizsgálat.

Hoszni Mubarak feleségét pénteken őrizetbe vették, mert azzal gyanúsítják, hogy törvénytelen eszközökkel szerezte vagyonát. A hetvenéves nő rosszul lett, amikor ismertették vele a döntést, és szívroham gyanújával a sarm-es-sejki kórházba szállították, ahol 83 éves férjét már hosszabb ideje kezelik.

Kedden Suzanne Mubarak ügyvédje három meghatalmazást nyújtott be a hatóságoknak, amelyekben megbízója lemond Kairóban lévő, 730 ezer amerikai dollárnak megfelelő összegért vásárolt villájáról, és jótékonysági célra ajánlja fel két bankszámláján lévő összesen 20 millió egyiptomi font (3,4 millió dollár) pénzét.

Suzanne Mubarak
Suzanne Mubarak

A vagyonátruházás előtt Mohamed al-Gindi egyiptomi igazságügyi miniszter úgy nyilatkozott az al-Arabíja hírtelevízióban, hogy ha Suzanne Mubarak visszaadná a vád szerint törvénytelen eszközökkel szerzett pénzt, leállítanák az ellene folyó eljárást.

Miután a volt elnök felesége megtette, amit vártak tőle, az egyiptomi főügyész elrendelte őrizete megszüntetését.

Hírügynökségi értesülés szerint Hoszni Mubarak az ország lakosságához akar fordulni, hogy bocsánatot kérjen mindazért a rosszért, amit tett. A beszédet tartalmazó felvételt hamarosan eljuttatják a csatornákhoz. Mubarak a vagyonáról is le akar mondani, cserébe bántatlanságot kér maga, a felesége és két fia számára.