Veszélybe került Schengen

2011.05.19. 18:02
Módosíthatják az 1985-ben létrehozott schengeni egyezményt az arab világ forrongásai elől Európába áramló menekültek miatt, így átmenetileg újból bevezethetik a határellenőrzéseket. Az Olaszország és Franciaország nyomására kidolgozott javaslatról június végén döntenek a tagországok, amelyek a pénzügyi mentőcsomagok körüli vita után újabb területen kerültek szembe egymással.

Most még szabad az út a portugál partoktól egészen Oroszországig, de könnyen megremeghet a határok nélküli Európa álma, ha az Észak-Afrikából érkező menekültek miatt különleges esetekben újból határellenőrzést vezetnek be a schengeni övezetben a tagországok. Miközben a bevándorlásellenes pártok hasznot húznának a menekültpánikból, az egységes Európa egyik régi alapelve körüli vita csak újabb feszültségforrást jelent a gazdasági válság alatt már megviselt Európai Unióban.

Tunéziai menekültek olasz területen
Tunéziai menekültek olasz területen

Francia-olasz határvitának indult

A belső határellenőrzés visszaállításának kérdése az elmúlt hónapokban, elsősorban az arab világ eseményei miatt került előtérbe. Január elején Európában is sokan ünnepelték a tunéziai forradalom gyors győzelmét, azonban a nem sokkal később meginduló menekültáradatnak már nem örültek annyira Olaszországban és Máltán.

A líbiai konfliktus elfajulásával onnan is több tízezren indultak útnak elsősorban Olaszországba, az afrikai partokhoz közeli Lampedusára pedig még mindig százak érkeznek naponta. Az olasz kormány nehezményezte, amiért csak lassan körvonalazódott a közös európai fellépés, Brüsszelből viszont bírálták, hogy az olasz hatóságok sok bevándorlót hazatoloncoltak, valamint bűncselekménynek nyilvánították, ha valaki többször is illegálisan lép az országba.

Mélységi ellenőrzés egy francia határon
Mélységi ellenőrzés egy francia határon

Az olaszok úgy próbáltak nyomást gyakorolni a többi országra, hogy tízezer menekültnek adtak ideiglenes tartózkodási engedélyt, és így szabad utat a schengeni övezetben. Franciaország válaszul ideiglenesen lezárta a közös határszakasz egyik vasútállomását, ahonnan visszafordították az érkező menekülteket. A kezdetben csupán francia-olasz határvitát Nicolas Sarkozy francia elnök és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök végül egy Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének küldött közös levélben zárta le.

Az óceántól Oroszországig

A belső határellenőrzést megszüntető és a külső határok közös ellenőrzését erősítő schengeni egyezményt 1985-ben hozták létre, jelenleg 22 EU-tagország, valamint az unión kívüli országok közül Izland, Norvégia és Svájc is a tagja, több mint 400 millió ember él az övezeten belül. Nem tartozik bele Írország és az Egyesült Királyság, Bulgária, Románia és Ciprus pedig nem teljes jogú tag.

Kattintson a nagyobb térképért!  (forrás: Wikipedia)
Kattintson a nagyobb térképért! (forrás: Wikipedia)

A két vezető a schengeni egyezmény módosítását kérte Brüsszeltől, szerintük ugyanis enélkül nem lehet rendezni az Észak-Afrikából érkező illegális bevándorlók ügyét, amelynek minden tagállamra nézve következményei vannak. Azt akarták elérni, hogy nagyobb migrációs hullám veszélye esetén a tagországok ideiglenesen visszaállíthassák a rendszeres ellenőrzést valamelyik belső határszakaszukon. Az Európai Bizottság a francia-olasz kérés miatt úgy döntött, hogy javaslatokat dolgoz ki a bevándorlásról, amelyet előző csütörtökön ismertettek a tagországok belügyminisztereivel.

A dánok nem vártak a közös döntésre

Az addigi vitánál is nagyobb felzúdulást keltett, amikor egy nappal az ülés előtt Dánia bejelentette, hogy három héten belül visszaállítja a szúrópróbaszerű vámellenőrzéseket a Svédországgal és Németországgal közös határszakaszokon, amit a határokon átívelő bűnözés, a drogkereskedelem és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel indokoltak.

A dán lépést a Telegraph szerint a bevándorlásellenes, euroszkeptikus Dán Néppárt nyomására vezették be, ugyanis a kormány nélkülük nem tudta volna elfogadni a gazdasági akciótervét. A Dán Néppárt nem véletlenül erőlteti a kérdést, egy felmérés szerint ugyanis a dánok kétharmada akar a jelenleginél keményebb határellenőrzést, a határmenti településeken sokan az illegális bevándorlókat okolják a lopások megszaporodásáért.

Soren Pind, dán integrációs miniszter azt mondta, hogy a lehető leginkább tiszteletben tartják a szabad utazás elvének legfontosabb szempontjait, és az intézkedéssel nem sértik meg a schengeni egyezményt. Emellett ugyanakkor úgy vélte, hogy az EU-nak őszintén beszélnie kell a határok megnyitásának hátulütőiről.

Az olasz parti őrség tagjai segítenek a Líbiából érkezett, illegális bevándorlókkal teli hajó utasainak a partraszállásban
Az olasz parti őrség tagjai segítenek a Líbiából érkezett, illegális bevándorlókkal teli hajó utasainak a partraszállásban

Felháborodtak a dán lépésen

Az Európai Tanács egyelőre vizsgálja a döntést, de már jelezte, hogy nem fog késni a válasz, ha úgy ítélik meg, hogy Dánia megsértette a szabályozást, és Cecilia Malmström belügyi, valamint Viviane Reding, igazságügyi EU-biztos is hangosan aggódott a lépés miatt.

A legkeményebben Németország ostorozta a dánokat, szerintük a mozgás szabadsága olyan erény, amelyet nem lehet belpolitikai okok miatt feláldozni, a vámellenőrzések visszaállítását pedig elfogadhatatlannak tartják. A német újságok a politikusoknál is élesebben ítélték el Dániát, de kijutott a bírálatokból a határellenőrzések szigorítását először sürgető Olaszországnak és Franciaországnak is.

Lassan beindulhat a dominó?

Csütörtök este már Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter is arról beszélt, hogy szükség esetén átmenetileg visszaállíthatják az ellenőrzéseket az olasz határon az észak-afrikai menekülthullám miatt, és ehhez akár a hadsereg segítségét is kérhetik. Michael Spindelegger külügyminiszter azt már megerősítette, hogy a Világgazdasági Fórum júniusi regionális találkozója alatt bevezetnek időleges ellenőrzést, ahogy azt a 2008-as foci Európa-bajnokság alatt már megtették.

Pénteken már a jobboldali Svájci Néppárt, a legerősebb svájci párt alelnöke, Christoph Blocher is úgy vélte, ismét ellenőrizniük kellene a külföldről érkezőket, és akár a schengeni egyezményből is ki kellene lépniük. Mint mondta, Dánia EU-tagállamként nem léphet ki a schengeni egyezményből, Svájc azonban megteheti ezt. A Guardian szerint az SVP jól ráérzett, hogy hasznot húzhat a kérdésből az októberi választások előtt.

Líbia menekültek Lampedusán márciusban
Líbia menekültek Lampedusán márciusban

Júniusban dönthetnek

A közös, európai álláspont egyelőre hivatalosan még nem született meg. A schengeni egyezményben a jelenlegi megfogalmazás a közrendet, vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén teszi lehetővé a határellenőrzések átmeneti bevezetését. Ezt futballhuligánok ellen igen, több tízezer bevándorló esetében viszont nem lehet alkalmazni.

A csütörtöki ülésen az EU-tagországok belügyminiszterei támogatták azt a javaslatot, amely különleges esetekben a schengeni-övezethez tartozó országoknak is engedélyezné a belső határellenőrzések visszaállítását. Emellett ugyanakkor kiálltak az útlevélellenőrzés nélküli utazás szabadsága mellett, és Cecilia Malmström szerint abban is egyetértettek, hogy semmilyen lépéssel nem akarják gyengíteni a schengeni egyezményt. A határellenőrzést csak ideiglenesen és csak a legvégső megoldásként lehetne visszaállítani, arról egyelőre azonban még nem döntöttek, hogy ez pontosan mit jelentene.

A következő hetekben tovább folytatódhat a vita, de a döntésre a június 24-i EU-csúcsig biztosan várni kell, de utána még az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia az előterjesztést ahhoz, hogy az valóban életbe léphessen. A parlament pár hónap alatt dönthet, de az is elképzelhető, hogy több mint egy évig elhúzódik a megoldás. Az EP-ben a szocialisták és a liberálisok úgy vélték, egy olyan alapszerződés, mint a schengeni egyezmény módosítása magának az Európai Uniónak az alapjait kérdőjelezhetné meg, minthogy a szabad mozgás az egyik olyan alapvető érték, amelyre az Unió épül. Az Európai Néppárt és a Zöldek viszont üdvözölték a tervezetet.

000 Par6057261

Újabb ütközéspont

Nagyon valószínűnek tűnik, hogy a schengeni határok kérdése még sokáig, a júniusi csúcs után is napirenden marad, mivel egyre több országban láthatnak benne Dániához és Svájchoz hasonlóan politikai nyereséget egyes pártok.. Svédországban és Finnországban is megerősödve kerültek be a parlamentbe a legutóbbi választásokon a bevándorlásellenes pártok, és Franciaországban is a 2012-es elnökválasztási kampány meghatározó eleme lehet a kérdés.

Közösségi szinten a schengeni rendszer átalakításának kérdése azért jelent különösen komoly problémát, mert egy újabb területen kerülhetnek szembe egymással tagországok, miközben már a gazdasági válság és a pénzügyi mentőcsomagok körüli vita is megtörte az egységet. Több országban is megkérdőjelezték a Portugáliának, valamint Görögországnak nyújtandó segélyek ütemezését vagy létjogosultságát, a schengeni egyezmény módosítása körül leginkább a francia-olasz és a német álláspontok ütközhetnek majd.