Bekeményít az EU Aszaddal szemben

2011.05.23. 15:31
A szíriai polgári lakosság elnyomásának folytatódása miatt Bassár el-Aszad szíriai elnökre is kiterjesztette hétfőn az Európai Unió a vízumtilalmat és a vagyonbefagyasztást.

Az EU-országok külügyminiszterei Brüsszelben megállapodtak abban, hogy további tíz személyt vesznek fel arra a listára, amely - a Szíria ellen május 9-én hozott szankciós intézkedések értelmében - eddig a rezsim 13 vezető tisztségviselőjét sújtotta az unióba való beutazási tilalommal és elérhető vagyonának befagyasztásával. A kibővített listán immár rajta van a szíriai államfő is.

Hétfői közleményében az EU "a lehető legerélyesebb szavakkal ítélte el" a szíriai elnyomást, a békés tüntetők ellen a katonai és biztonsági erők által alkalmazott, elfogadhatatlan erőszakot. Követelte a tömeges letartóztatások, a megfélemlítés és a kínzás azonnali beszüntetését, a bebörtönzött tüntetők, politikai foglyok és emberi jogvédők szabadon engedését. Sürgette a szíriai vezetést, hogy engedje be az országba az ENSZ emberi jogi főbiztosságának küldöttségét.     Szintén kibővítették egy természetes és egy jogi személlyel az uniós külügyminiszterek azt a listát, amely a líbiai rezsim prominenseit, illetve intézményeit sújtja vízumtilalmi, illetve vagyonbefagyasztási szankciókkal.    Nyilatkozatukban súlyos aggodalmukat fejezték ki a líbiai helyzet miatt, és felszólították a tripoli rezsimet a Líbiáról szóló ENSZ biztonsági tanácsi határozatok előírásainak teljesítésére. Hangsúlyozták, hogy az EU továbbra is kiemelt célnak tekinti a líbiai civil lakosság megvédését, ideértve a humanitárius segítségnyújtást.    Moammer Kadhafi líbiai vezető veszélyt jelent országának lakosságára nézve, elvesztette legitimitását, és távoznia kell a hatalomból - erősítették meg korábban is kifejtett álláspontjukat az EU-országok külügyminiszterei.