Lecsapott Európára az izlandi hamu

2011.05.24. 09:30 Módosítva: 2011.05.24. 13:34
Az európai légi irányítási központ (Eurocontrol) adatai szerint kedd délelőtt összesen 252 járat nem indult el a magas légkörben koncentrálódó vulkáni hamu miatt; a járattörlések zöme brit repülőtereket érint. A szervezet szerint a törölt járatok teljes száma elérheti az ötszázat.

Elérte Nagy-Britannia nyugati térségét a legújabb izlandi vulkánkitörés hamufelhője, írja a BBC. A Grimsvötn által a levegőbe lövellt hamu kisebbik nyúlványa már Írország és Skócia fölött jár, míg a füst nagyobb részét az Északitenger fölött Szibéria felé sodorják a légáramlatok.

000 Par6287127

A napokkal ezelőtti pesszimista várakozások beigazolódni látszanak: kezd gondokat okozni a légi közlekedésben a vulkáni hamufelhő, a Nagy-Britanniából induló és oda tartó légitársaságok ugyanis kedden több járat indulását is törölték.

Nem indítja skóciai járatait többek között a British Airways, a KLM, az Aer Lingus és az Easyjet, míg a Ryanair az írországi gépeit tartja földön biztonsági okokból. Az Eurocontrol kedd délelőtti összesítése szerint összesen 252 járat nem indult el. A szervezet szerint a törölt járatok teljes száma elérheti az ötszázat.

A frissen életbe lépett repülési korlátozások miatt több százan rekedtek brit reptereken, és várhatóan csak növekedni fog azok száma, akik nem tudnak útnak indulni a hamufelhő miatt.

A felhő haladási iránya
A felhő haladási iránya

A brit közlekedési hatóság folyamatosan felügyeli a helyzetet, követik a hamufelhő mozgását. A térségben közlekedő légitársaságok azt kérik az utasoktól, hogy tájékozódjanak a közlekedési helyzetről, mielőtt elindulnának a reptérre.

Az izlandi vulkánkitörés miatt módosítani kellett Barack Obama utazási terveit is, az amerikai elnök Írországból csak kedden reggel utazott volna tovább a G8 csúcsra, Londonba, de már hétfőn el kellett hagynia Dublint. A szél miatt a vulkáni hamu a skót légtérbe jutott kedd reggelre, ezért attól tartottak, hogy a szennyeződés befolyásolja az elnöki különgép repülését is. Az írországi látogatás az első állomása volt Barack Obama hat európai országba tervezett körútjának.

Elérte Skandináviát is

Végigsöpört Nyugat-Norvégián és Dánián is az izlandi Grimsvötn vulkánból felszálló hamufelhő, fennakadásokat és késéseket okozva kedden a légiközlekedésben.

Norvégiában Stavanger és Karmoey repülőtere átmenetileg nem fogad és nem indít járatokat. Dánia északnyugati térsége fölött pedig 6 kilométer magasságig lezárták a légteret, ami akadályozza a le- és felszállást, késéseket és járattörléseket okozva.

A hamufelhő kedd estére a többi skandináv államot is eléri, de nem lesz elég sűrű ahhoz, hogy zavart okozzon a légiközlekedésben. Az előrejelzések szerint a felhő délután hat óra felé érkezik Svédország déli része fölé. "Vannak arra utaló jelek, hogy Nyugat-Svédországot érintheti a közeledő hamufelhő, de ez még nem biztos" - közölte a svéd légi biztonsági felügyelet szóvivője, hozzátéve, hogy a svéd hatóságok a legrosszabbra is felkészültek.

Budapesten nincs járattörlés

A budapesti repülőtér negyed tízkor kiadott közleménye szerint a Budapest Airportnál eddig egyetlen járatot sem töröltek, de kérik a térségbe induló utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal, mielőtt elindulnának a budapesti repülőtérre.

A legnagyobb izlandi jégmező alatt fekvő Grímsvötn tűzhányó szombaton lépett működésbe. A Grímsvötn Izland legaktívabb tűzhányója, 1922 és 2004 között kilencszer tört ki. A vulkán az ország délkeleti részén fekvő Vatnajökull jégmező alatt terül el. A 2004 novemberi kitörése során a vulkanikus hamu elért Európáig és kisebb fennakadásokat okozott a légi közlekedésben.

Az Eyjafjöll vulkán 2010. áprilisi kitörése hatalmas zavarokat okozott Európa légközlekedésében, öt napra lezárták az európai légteret, egy hónap alatt több mint 100 ezer járatot töröltek, több mint 10 millió utas rekedt a repülőtereken, a légi társaságok veszteségeit 1,7 milliárd dollárra becsülték.

Az Európai Légi Irányítási Ügynökség (Eurocontrol) szerint hétfőn és kedden Izlandon kívül nem kell légtérzárlattól tartani, még ha a hamufelhő el is éri az európai légtér egy részét. Az első megfigyelések szerint a Grimsvötn hamuja nehezebb, mint az Eyjafjöllé volt, így gyorsabban lecsapódik.

Befolyásolja a hamufelhő az időjárást

Komoly időjárási változásokat okozhat a vulkáni hamufelhő, de a mostani izlandi kitörés előreláthatólag nem lesz hatással a magyarországi időjárásra és légiközlekedésre, ugyanakkor a hosszú távú hatások még nem ismertek, mondta Bozó János repülésmeteorológus kedden.

A szakember szerint a tavaly kitört izlandi vulkán hamufelhője is okozhatta a rendkívül csapadékos időjárást Magyarországon. Ezt a feltevést arra alapozzák, hogy különböző hőmérsékleti anomáliák alakulhatnak ki az atlanti térségben, megváltozhat a párolgás és a felmelegedés a vulkáni hamu miatt. Ezek a hatások pedig a ciklonpályákat alakíthatják át, így az időjárás eltérhet az átlagostól.

Azokra a területekre, amelyek felett a hamufelhő megjelenik, kevesebb napfény jut, ami már egy nagyobb földrész időjárását is megbolygathatja. A hatások sokfélék lehetnek: több vagy kevesebb csapadékkal, viharokkal járhat, de okozhat lehűlést és felmelegedést is.

A vulkánból a levegőbe került mikrorészecskék is okozhatnak időjárási változásokat; ezek hatására több csapadék eshet bizonyos területeken, tehát az időjárást több tényező is alakíthatja a vulkáni hamu esetében.