Óriástüntetést akarnak a francia fiatalok

2011.05.25. 14:42

A héten tartott G8-csúcs miatt is több ezren tüntettek Franciaországban, de az elmúlt napokban több száz francia fiatal kifejezetten a Spanyolországban tüntető több tízezer fiatallal szolidarítva éjszakázott a Bastille téren. A Démocratie réelle, maintenant! nevű csoport a Le Point szerint vasárnapra minden eddiginél nagyobb demonstrációt akar szervezni.

A spanyol kormány újabb megszorító intézkedései ellen tüntető több tízezer spanyol fiatal egész előző héten megtöltötte a madridi Puerta del Sol teret. Sokan annak ellenére is tovább maradnak, hogy a kormányzó szocialisták nagy vereséget szenvedtek a vasárnapi helyhatósági választásokon. José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök már jelezte, hogy megérti a fiatalok csalódottságát, de a megszorításokra szükség van.

A Párizsban utcára vonuló fiatalok azt mondták, az arab tavasz már átért a Földközi-tengeren, a spanyol fiatalok küzdelme pedig minden európait érint. A Démocratie réelle, maintenant! szerint a spanyolok egész Európának üzentek, most kell megragadni az alkalmat.

Franciaországban 20 százalékos a munkanélküliség a fiatalok között, ami még mindig messze elmarad a spanyolországi 45 százaléktól, azonban a közvélemény-kutatások szerint egyre nő az elégedetlenség.