Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A spanyolok megvédik az uborkájukat

2011.05.27. 16:54 Módosítva: 2011.05.27. 17:03
Újabb diplomáciai pengeváltást hozott a német és a spanyol hatóságok között a németországi hasmenésjárvány, amelynek péntek délutánra már hét halálos áldozata van. A spanyolok szerint más országokba is exportáltak uborkát, mégsem érkezett sehonnan panasz.

Berlini értesülések szerint a spanyol kormány pénteken visszautasította egyes német egészségügyi szerveknek azt az állítását, hogy a Spanyolországból importált uborka lenne a május közepén kitört, véres hasmenéssel járó járvány fő kórokozója. A spanyol termelők már korábban kategorikusan tiltakoztak, de most a madridi kormány is kiállt mellettük.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium szóvivője azt mondta, hogy panaszt tettek az Európai Bizottságnál, valamint a német kormánynál is megalapozatlan gyanusítgatások miatt. "Németország megsértette az érvényben lévő uniós rendelkezéseket" - fogalmazott a madridi minisztérium képviselője, felróva, hogy a német hatóságok előbb a sajtót értesítették, nem pedig az uniós, valamint a spanyol illetékeseket. A szóvivő szerint a gyanú egyáltalán nem bizonyított, a spanyol mezőgazdaságot ugyanakkor nagy veszteség fenyegeti.

A hamburgi higiéniai intézet csütörtök este jelentette be, hogy az EHEC bélbaktérium kiváltotta járvány kórokozóját találták meg a Spanyolországból importált salátauborkán. Német értesülések szerint a gyanús uborka Málaga tartományból származott.

A málagai termelők szövetsége határozottan tagadta, hogy baktériummal fertőzött uborkát exportáltak volna Németországba. A szövetség képviselője azt mondta, hogy uborkát más országokba is exportáltak, és hasonló panasz sehonnan nem érkezett. A spanyol termelők állítása szerint a szállítmány út közben vagy már Németországban - akár a hamburgi nagybani piacon - fertőződhetett meg. Hasonlóan vélekedett a madridi mezőgazdasági minisztérium is.

A hamburgi jelentésben foglaltakat idézte a Robert Koch országos járványügyi intézet, de nem zárta ki, hogy a járványt okozó bélbaktériumot más élelmiszerek is tartalmazzák. Az intézet ezért nem fújta le az észak-németországi uborka, valamint paradicsom és saláta fogyasztására korábban elrendelt riadót sem.

Az elővigyázatosságot indokolja, hogy Németországban tovább terjed a járvány. Péntek délutáni adatok szerint a halottak száma immár hétre emelkedett, és meghaladja a 800-at a fertőzöttek, illetve a gyanús esetek száma. A Robert Koch intézet szerint mintegy 200-an életveszélyes, illetve rendkívül súlyos állapotban vannak, a baktérium ugyanis több esetben vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget okoz.

A spanyol uborka árusítását szinte valamennyi német élelmiszer-áruházlánc egy csapásra beszüntette, de a német vásárlók hasonlóan bizalmatlanok saját uborkájukkal, illetve a salátával, valamint a paradicsommal szemben is. A szóban forgó zöldségek számos vendéglőben, kantinban, iskolában és óvodában, valamint több kórházban lekerültek az étlapról. A hírek szerint az EHEC baktérium miatt az észak-németországi parasztok tonnaszám dobják a szemétbe az uborkát, a paradicsomot és a salátafejeket.

A hasmenésjárvány már más országokra is átterjedt. Így korábban Svédországból, Dániából, Nagy-Britanniából, Hollandiából, péntek délután pedig Ausztriából is jelentettek megbetegedéseket. A fertőzöttek szinte kizárólag Németországban járt turisták voltak. Ausztriában pedig a fertőzés gyanújával két németet szállítottak kórházba.

Berlini értesülések szerint Németország valamennyi uniós tagállamot figyelmeztetett arra, hogy amennyiben gyanús élelmiszerre bukkannak, vegyék igénybe az úgynevezett gyors előrejelző információs rendszert. Az élelmiszerekre, illetve takarmányszerekre vonatkozó, legszükségesebb információkat biztosító, európai uniós rendszer 1979 óta van érvényben. Szükséges esetekben az érintett termékeket azonnal kivonhatják a piacokról, illetve korlátozhatják az exportot, valamint az importot.  • Vennék
  • Hírek