Hajnali sétája közben csaptak le Mladicsra

2011.05.28. 08:33 Módosítva: 2011.05.28. 11:44

Ratko Mladicsot az elfogását megelőző éjszakai órákban fizikai fájdalmak gyötörték, ami miatt nem tudott aludni. Ezért elhatározta, hogy kimegy sétálni a ház kertjébe, hátha a friss levegőtől kitisztul a feje.

Eközben – hajnali ötkor – húsz álarcos, fekete ruhás kommandós érkezett négy terepjáró gépkocsin a kétezer lakosú faluba, Lázárföldre (Lazarevo). Az autók csendben gurultak a falu utcáján, a kommandósok abban reménykedtek, hogy sikerül meglepniük a tizenhat éve körözött szökevényt. Mindegyik terepjáró egy-egy olyan háznál állt meg, amelyben Mladics rokonai laknak.

Annál a háznál, amelyben Mladics élt, a kommandósok átugrották a kerítést, majd éppen abban a pillanatban rontottak be a ház ajtaján, amikor az idős ember kifelé tartott. Megragadták, és durván a padlóra szorították.

"Igazolja magát!" – kiáltotta egyikük. "Ratko Mladics vagyok" – válaszolta ő. "Szép munka. Megtaláltátok, akit kerestetek" – ismerte el megadóan. Az elfogásnak ezeket a részleteit nevük elhallgatását kérő rendőrségi tisztségviselők mondták el az amerikai hírügynökségnek. A rendőrök szerint két töltött pisztoly volt Mladicsnál. "Ne csináljon ostobaságot!" – mondta neki az egyik kommandós. Mladics engedelmesen átadta nekik a fegyvereket.

Mladics két évvel ezelőtt költözött a faluba, azt gondolván, hogy rokonai közelében biztonságban lesz. Úgy vélte, annyira megöregedett és megromlott az egészségi állapota, hogy senki nem fogja felismerni. A hatóságoknak állításuk szerint korábban fogalma sem volt arról, hogy Mladics Lázárföldön rejtőzik, és arról a házról, amelyben lakott, csak annyit tudtak, hogy egy rokonáé. A volt tábornokot kereső nyomozók soha nem jártak a faluban. Az idős férfi ritkán ment ki a házból a betegségei okozta fájdalmak miatt.

Tadics: Mindenkit megtalálunk

Borisz Tadics szerb elnök szerint a hatóságok meg akarnak találni mindenkit, aki segítette a szökésben csütörtökön elfogott Ratko Mladics volt tábornokot.

Tadics a BBC-nek adott interjújában kijelentette: bíróság előtt kell felelnie mindenkinek, aki a boszniai szerb hadsereg volt parancsnokát védte és menedéket adott neki rejtőzködésének tizenhat éve alatt. A nyomozók vizsgálni fogják a fegyveres erők és a rendőrség érintettségét is.

A szerb elnök szerint Mladics sok éven keresztül számolhatott "az állami gépezetben dolgozó egyes személyek" támogatására. Tadics kitért arra is, hogy az előző belgrádi kormányzatok nem tettek "komoly kísérleteket" a boszniai háború vérengzéseiért felelős tábornok elfogására.