30 000 görög tüntetett a megszorítások ellen

AP
2011.05.29. 23:38

Többen vonultak az utcára vasárnap délután Athénban, mint az ország kis híján csődjét jelentő gazdasági válság idején, jelentette az AP. A Facebookon és más közösségi oldalakon megszervezett tüntetésen a nemrég bevezetett megszorító intézkedések ellen tiltakoztak közel harmincezren. A felvonulók a görög parlament épületére mutogatva "Tolvajok! Tolvajok!" skandálással fejezték ki nemtetszésüket a kormány gazdasági intézkedései iránt. A demonstráció végig békés keretek között zajlott, sem anyagi kár, sem személyi sérülés nem történt. A görög rendőrség is csak pár egységgel vonult ki a helyszínre.

George Papandreou miniszterelnök kijelentette, hogy sem a közvéleménykutatások (számára) lesújtó eredménye, sem a vasárnapihoz hasonló tüntetések nem tudják eltántorítani elképzeléseitől, amiknek köszönhetően az ország visszanyerthetné stabilitását. Az ország nyugati részén tartott sajtókonferenciáján rámutatott, hogy a görög gazdaságot jelenleg a külföldi adófizetők pénze tartja életben.

Ha lassan is, de a gazdaság magára fog találni, és 2012-ben már sokkal jobb lesz a helyzet, fogalmazott a miniszterelnök. Egy közelmúltban elvégzett közvéleménykutatás azt mutatja, a kormányzó szocialisták támogatottsága húszhónapos mélyponton van, az ellenzékiek népszerűsége pedig hosszú idő óta először múlja felül a kormánypártét.