Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Kadhafi katonái nők százait erőszakolták meg

2011.05.29. 16:20
Nők százait erőszakolták meg Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű katonák, erre a következésre jutott egy gyerekpszichológus a fegyveres konfliktus lélektani hatásait elemezve.

Az AP hírügynökségnek adott interjúban vasárnap Szeham Szergeva elmondta: a háború hatásait vizsgálva 70 ezer kérdőívet osztott szét líbiai családoknak, és 59 ezertől kapott választ. Ezekből arra a következtetésre jutott, hogy a megkérdezett családokban közel tízezren szenvednek úgynevezett poszt-traumás stressz szindrómában, és négyezer gyereknél jelentkeztek pszichológiai problémák. Az eredmény tragikus ugyan, de nem meglepő. Annál inkább váratlanul érte a pszichológust az, hogy olyan nők keresték fel, akik bizalmat tápláltak iránta, és úgy érezték, hogy elmondhatják neki legsötétebb titkaikat.

Az első ilyen asszony két hónapja lépett vele kapcsolatba, majd újabb két nő kereste fel. Mindnyájan azt mondták, hogy megerőszakolták őket Kadhafihoz hű katonák. Emiatt a Londonban tanult gyerekpszichológus úgy döntött, hogy a menekülttáborokban végzett felméréséhez csatol még egy kérdést a nemi erőszakról. Szergeva szerint az eredmény megdöbbentő volt: 259 asszony számolt be arról, hogy megerőszakolták.

Az emberiség történetében a nemi erőszak korszakokon át általánosan alkalmazott "fegyver" volt: a közelmúltbeli konfliktusokban a balkáni háborúktól kezdve egészen a Srí Lanka-i polgárháborúig és a kongói konfliktusig bezárólag. Szerte a világon a nemi erőszak áldozatai szégyenbélyeget viselnek magukon, de az olyan konzervatív muzulmán közösségekben, mint amilyen líbiai, e bűncselekmény végzetes lehet az áldozatra nézve, mivel az egész család megbecstelenítéseként fogják fel egy nő megerőszakolását. Az áldozatokat gyakran kiközösítik, néha hagyják meghalni a sivatagban.

Szergeva azt mondja, hogy Kadhafi katonái számos településen, Bengáziban, Tobrukban, Bregában, Adzsdabíjában, illetve más városokban is követtek el nemi erőszakot. A dokumentum konkrét példákat is felsorol: egy asszony azt mondta, hogy férje és sógora jelenlétében erőszakolták meg, majd megölték a férjét. Egy
Luis Moreno-Ocampo, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyésze május elején közölte: szilárd bizonyítékai vannak a Kadhafi-rezsim által elkövetett emberiesség elleni bűntettekre, egyebek mellett nők letartóztatására és tömeges megerőszakolására.  • Vennék
  • Hírek