Mladicsék nem bíznak a börtönorvosokban

2011.05.30. 13:23 Módosítva: 2011.05.30. 13:25

A háborús bűnökkel vádolt egykori szerb tábornok, Ratko Mladics ügyvédje független orvoscsoport összeállítását kérte a belgrádi különleges törvényszéktől hétfőn.

Milos Saljics szerint védence egészségügyi állapota riasztó, és Mladics családja nem bízik a börtönorvosok diagnózisában. Kérésük az, hogy egy kardiológusból, neurológusból, ortopéd szakorvosból és gasztroenterológusból álló független orvoscsoport vizsgálja meg a háborús bűnökkel vádolt férfit.

Saljics azt is elmondta, hogy védence hétfő délután fellebbez a kiadatási végzés ellen.

Három éve Radovan Karadzsics egykori boszniai szerb elnök ügyvédjei is hasonlóan taktikáztak. A kiadatás késleltetése érdekében azt állították, hogy benyújtották a fellebbezést, de később kiderült, hogy nem is adták postára a dokumentumot.

Bruno Vekarics, a háborús bűnösök ügyében eljáró szerb különleges ügyész helyettese megismételte, hogy Mladics kommunikációra képesnek tűnt a pénteki kihallgatáson, és jobb állapotban volt, mint csütörtökön.

A legfrissebb adatok szerint száznyolcvan embert vettek őrizetbe Belgrádban, a Mladics letartóztatása elleni tüntetésen, amelyen harminckét rendőr és tizenegy tiltakozó megsérült.