Mladics meglátogatta a lánya sírját

2011.05.31. 09:36 Módosítva: 2011.05.31. 13:00

Kedden kora reggel meglátogathatta öngyilkos lánya belgrádi sírját Ratko Mladics, a boszniai szerbek népirtással és háborús bűnökkel vádolt, a múlt héten elfogott volt főparancsnoka.

A jelenleg a hágai Nemzetközi Törvényszéknek való kiadatására váró egykori tábornokot több rendőrautó kísérte lánya, Ana sírjához. Ana Mladics 1994-ben, huszonhárom évesen, az apja pisztolyával lőtte agyon magát. Akkoriban az a hír járta, hogy a lány depressziós lett az apja háborúban játszott szerepétől, és ezért vetett véget az életének. Mladics sosem ismerte el, hogy öngyilkosság történt, szerinte az ellenségei végeztek a lányával.

Mladics ügyvédje fellebbezést nyújtott be védence kiadatása ellen, amelyről a nap folyamán fog dönteni egy háromfős bíróság. A hatóságok előre bejelentették, hogy a kiadatás jóváhagyása esetén az elszállítás pontos idejét nem hozzák nyilvánosságra.

"Biztonsági okokból nem adunk tájékoztatást az esetleges kiadatás részleteiről" – közölte Bruno Vekarics, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb különleges ügyészség szóvivője.

Közben Mladics hazájában, a boszniai Szerb Köztársaságban, Banja Lukában keddre szimpátiatüntetést hirdettek a volt tábornok mellett.

A volt főparancsnokot Hágában az 1992-től 1995-ig tartó boszniai etnikai háborúban elkövetetett népirtással, illetve háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják.