Menekültáradat tart Dél-Szudán felé

2011.06.01. 06:18

Mintegy 60 ezren menekültek el az Észak- és Dél-Szudán határán fekvő, vitatott hovatartozású Abyeiből, azóta hogy az észak-szudáni hadsereg tíz napja elfoglalta a várost - közölte kedden az ENSZ menekültügyi főbiztossága.

Mimi Girard, a szervezet jubai képviselője az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy a menekültek Dél-Szudán felé vették az irányt, és számuk napról napra nő.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet eddig 30 642 menekültet regisztrált, de úgy véli, nagyjából ugyanennyien lehetnek a még számba nem vett földönfutók. Zömében nők, gyermekek és idős személyek menekülnek. Nincs semmijük, fedélre, élelmiszerre és egészségügyi ellátásra lenne szükségük.

Az észak-szudáni hadsereg a város civil épületeinek mintegy harmadát felégette, és aránytalanul nagy katonai erőt vetett be - állította egy jogvédő szervezet, utalva rá, hogy műholdas és földi forrásokból származó bizonyítékok vannak arra, hogy államilag támogatott etnikai tisztogatást hajtottak végre Abyei régió nagy részében.

A szudáni kormány a békefenntartók kivonását kéri

A szudáni kormány arra kérte az ENSZ-t, hogy vonja ki békefenntartóit az országból, legalábbis annak északi részéből, miután július 9-én Dél-Szudán elnyeri függetlenségét.

A kartúmi kormány Ban Kimun ENSZ-főtitkárnak küldött levelét Alain Le Roy, a világszervezet békemisszióival foglalkozó részlegének a vezetője kedden ismertette a Biztonsági Tanáccsal.

Le Roy szerint a levélben a kartúmi kormány egyértelműen kijelentette, hogy a szudániak nem akarják, hogy az ENSZ kéksapkásai július 9. után az afrikai országban maradjanak.

Az ENSZ 2005 márciusában küldött 10 ezer katonát és ezer polgári alkalmazottat Szudánba, miután a muzulmánok lakta északi és a keresztény többségű déli országrész békeszerződéssel zárta le két évtizedes polgárháborúját.

A hamarosan függetlenné váló Dél-Szudán viszont nem csak hogy továbbra is igényt tart a békefenntartók jelenlétére, hanem az ENSZ-kontingens létszámának a növelését kéri.