Meghalt Dr. Halál

2011.06.03. 15:49

83 éves korában, pénteken, a michigani Beaumont Hospital-ban elhunyt a Dr. Halál néven elhíresült, amerikai-örmény származású orvos-patológus, Jack Kevorkian. Az idős férfi valószínűleg egy, a szívébe jutó vérrög miatt vesztette életét, írja a Detroit Free Press.

A híresztelések szerint az egykori patológus, aki könyvet is írt az eutanáziáról, 1990 és 1998 között körülbelül 130 esetben segített a főként Detroit környékén élő betegeinek öngyilkosságot elkövetni. Sokan közülük az orvos által külön erre a célra kifejlesztett szerkezet, a Mercitron segítségével vetettek véget életüknek.

Kevorkian 2008-ban (Fotó: Bill Pugliano)
Kevorkian 2008-ban (Fotó: Bill Pugliano)

Az öngyilkosságokban való segítségnyújtás miatt végül börtönbüntetésre ítélték. Az eredetileg rá kiszabható 10 és 25 év közötti büntetés ellen viszont fellebbezett és hanyatló egészségére tekintettel, így végül 2007-ben, nyolc börtönben töltött év után szabadult.

Kevorkian 2001-ben megkapta egy amerikai szervezet Humanitárius díját, életéből pedig film is készült, melyet idén mutattak be.

1999-ben gyilkosságért elítélték (Fotó: Vaughn Gurganian)
1999-ben gyilkosságért elítélték (Fotó: Vaughn Gurganian)

A BBC-nek 2007-ben úgy nyilatkozott: nem bánta meg, hogy halálba segítette a betegeit. "Tudtam mit csinálok...és elfogadtam a következményeket, mert tudtam, hogy helyesen cselekszem" - mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport