Gyula
7 °C
20 °C

Durván alábecsülték a fukusimai szennyezést

2011.06.07. 14:22

A japán kormány kedden megduplázta a sérült fukusimai atomerőmű okozta sugárszennyezés becsült mértékét. A tokiói vezetés bejelentette továbbá, hogy a március 11-i földrengést követő szökőár a korábbi becslésnél nagyobb kárt okozott a Fukusima 1. atomerőműben.

A japán Nukleáris Ipari és Biztonsági Ügynökség (NISA) kedden közzétett jelentésében rámutatott, hogy a korábbi becsléshez képest kétszer annyi sugárzó anyag került a levegőbe a japán természeti csapás után. Ez a csernobili katasztrófa során felszabadult szennyezés egyötödét jelenti a korábban megállapított egytizedhez képest.

A NISA közlése szerint újfajta módszert alkalmaztak a vizsgálat lefolytatása során, amely a reaktort üzemeltető Tepco vállalat módszeréhez viszonyítva "jobban tükrözi a valóságot". A vészhelyzeti munkacsoport által összeállított jelentést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek kell benyújtani.

Március 11-én a  Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés rázta meg a szigetországot, majd hatméteres szökőárhullám érte el Japán különböző részeit. A cunamiban több mint tízezer ember veszítette életét, és jelenleg is tizenhét ezer felett van az eltűntként számon tartott személyek száma.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport