Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Vörösiszap-katasztrófa fenyeget Indiában

2011.06.07. 10:20 Módosítva: 2011.06.07. 10:23
A vörösiszap-tározóban 92 milliárd liternyi zagy található, amely az aluminiumgyártás melléktermékeit, toxikus anyagokat, lúgokat tartalmaz. A vállalatot már többször büntették, és a bezárása is szóba került. Ennek ellenére máig működik.

Több ezer embert fenyeget az indiai Orissa államban az a vörösiszap-tározó, amelynél az utóbbi időben szivárgásokat észleltek. Az Amnesty International egy helyiek által készített felvételre hivatkozva írja, hogy a nagy esőzések következtében nemrég két hasadás keletkezett a tárolón, és az ezekből szivárgó szennyező anyag elárasztotta a közeli autóutakat. Mivel közeleg a monszun, félő, hogy a szivárgások akár gátszakadáshoz is vezethetnek.

A felvétel a magyarországi katasztrófa képeivel érzékelteti a veszélyeket.

A tározót üzemeltető aluminiumipari vállalat, a Vedanta Aluminium környékén 12 falu található, továbbá egy kilométerre folyik a Vamsadhara nevű folyó, amely a régió fő vízellátója.

A vörösiszap-tároló körülbelül 92 milliárd liternyi zagy található, amely az aluminiumgyártás melléktermékeit, toxikus anyagokat, lúgokat tartalmaz.
A helyi lakosok tiltakoztak amiatt, hogy sem a kormánytól, sem a vállalattól nem kaptakinformációt arról, hogy bármilyen módon megpróbálták volna a további szivárgástmegakadályozni.

A Vedanta tagadja, hogy szivárgás történt volna, ugyanakkor arról is beszéltek, hogy a szennyezettterületeket megtisztították. Az Amnesty International-nek nincs tudomása arról, hog ybármilyen kísérlet történt volna a vállalat részéről a szivárgások által okozott talaj- és vízszennyezettség mértékének felmérésére vagy a szennyezés eltakarítására.

Be akarták zárni

Orissa állam környezetvédelmi hatósága már korábban kifejezte aggodalmát a vörösiszap-tároló tervezésével és működésével kapcsolatban. 2011. május 11-én a hatóság látogatásttett a tárolónál Lanjigarh városában, de a vizsgálat eredményeit még nem hoztáknyilvánosságra.

Az indiai finomító és a vörösiszap-tároló tulajdonosa és üzemeltetője a Vedanta Alumínium,amely a brit székhelyű Vedanta Resources Plc. leányvállalata. A helyi közösségek –elsősorban a mezőgazdaságból élő Majhi Kondh és Dalit törzsek – már több alkalommaladtak hangot aggodalmuknak a jelenleg működő 28 hektáros központi vörösiszap-tárolókörnyezeti kockázataival kapcsolatban, és egy másik, még nem üzemelő 60 hektáros tárolóépítése miatt. A helyiek kampányoltak a Vedanta vállalat finomító-bővítési javaslata ellen is,mivel az újabb talaj- és vízszennyezést okozhat.

A vállalattal már korábban is gondjai voltak a hatóságoknak. A Vedanta 2006-ban engedélyt kért a finomító bővítésére, hogy megsokszorozhassa az aluminiumtermelését. A tervek szerint egymillióról hatra növelték volna az aluminiumelőállítást. A vállalat azonban nem várta meg az eljárás végét, és még az engedélyek kiadása előtt hozzákezdett a munkához. Ezt 2010 októberében igyekezett leállítani a környezetvédelmi minisztérium, de a BBC arról nem számolt be, hogy végül sikerrel jártak-e.

Korábban bírósági döntés született arról, hogy a Vedanta a környező hegyeken folytathasson bauxitkitermelést, súlyos környezeti károkat okozva, és ellehetetlenítve a környéken élőket. A BBC arról is beszámol, hogy tavaly kilátásba helyezték a gyár bezáratását is, de erre végül nem került sor.

Indiában jellemző, hogy az ipari termelés során figyelmen kívül hagyják a környezetvédelmi és biztonsági előírásokat, amely számos, súlyos környezeti katasztrófát okozott. Indiában történt a világ egyik legsúlyosabb ipari katasztrófája, a Bhopal katasztrófa, amelynek során egy gyárból kiszivárgó gáz 3787 embert ölt meg, és több százezer indiainak kellett elhagynia lakóhelyét.  • Vennék
  • Hírek