Elkezdődött a törökországi választás

2011.06.12. 07:22
Megkezdődtek Törökországban a parlamenti választások, amelyek kimenetele nem kétséges: minden közvélemény-kutatás szerint ismét a 2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) kerül ki győztesnek.

A szavazóhelyiségek a keleti országrészben helyi idő szerint reggel 7-kor nyitottak meg. A nyugati régióban, így Ankarában és Isztambulban is, egy órával később kezdődik a szavazás. Ötvenmillió szavazásra jogosult polgár adhatja le voksát 15 pártra és 203 független jelöltre. Összességében több mint hétezer képviselőjelöltre lehet voksolni 1999 szavazókörzetben. A választási részvétel várhatóan nagy lesz.

Az AKP jelenleg 331 mandátummal rendelkezik az 550 fős parlamentben, és az előrejelzések szerint legalább ennyire számíthat a mostani voksolás után - köszönhetően a török gazdaság szárnyalásának. A választási rendszer sajátosságai miatt elemzők azt sem tartják kizártnak, hogy Recep Tayyip Erdogan kormányfő pártja megszerzi a kétharmados többséget a törvényhozásban, vagyis legalább 361 képviselőre tesz szert.

Erdogan nem titkolja, hogy erre törekszik; ilyen arányú többség birtokában ugyanis az AKP egyedül szövegezhetné meg Törökország új alkotmányát, felváltva vele a csaknem 30 éves régit, amelyet - egy katonai puccsot követően - a hadsereg tábornokai írtak. Isztambuli források szerint az új alaptörvény módosítaná az államon belüli erőviszonyokat, tágabb jogköröket biztosítva a jelenleg inkább ceremoniális szerepkört betöltő államfőnek. Az pedig nyílt titok politikai berkekben, hogy Erdogan akar lenni Törökország következő elnöke.