Egy kétéves gyerek is meghalt a hasmenésjárványban

2011.06.14. 19:29 Módosítva: 2011.06.14. 19:51

Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében.

A különleges kóli bélbaktérium kiváltotta fertőzés kedden egy kétéves alsó-szászországi kisgyerek halálát okozta. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küszködött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak a száma harminchatra emelkedett. A korábbi legfiatalabb áldozat húszéves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek hogyan fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

Kedvező hír, hogy már a negyedik egymást követő napon a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Mindebből négy héttel a hasmenésjárvány kitörése után arra lehet következtetni, hogy Németország túljutott a nehezén. A hatóságok szerint van ok a derűlátásra, de változatlanul elővigyázatosságra van szükség.