Megtámadta a CIA honlapját egy hackercsoport

2011.06.16. 06:26

Egy hackercsoport bejelentette, hogy megtámadta az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) honlapját. A Lulz Security csoport a Twitteren adott hírt erről, és a bejelentés után szinte azonnal elérhetetlen lett néhány percig a titkosszolgálat internetes oldala helyi idő szerint szerda este, és későbbiekben is csak nehezen lehetett vele kapcsolatot teremteni.

Preston Golson CIA-szóvivő szerint az ügynökség észlelte a behatolást, és vizsgálja a történteket.

lulz cia

A Lulz Security az elmúlt napokban kétszer is betört az amerikai szenátus számítógépes rendszerébe. Hétfőn szenátusi fájlokat tartalmazó listát tett fel a világhálóra, bizonyítandó, hogy behatolt a szenátus szerverére. Szerdán ugyanez a csoport a szenátus honlapján garázdálkodott.

Internetbiztonsági szakértők nem tulajdonítanak túlzott fontosságot ezeknek az akcióknak. Szerintük a kalózcsoport az effajta esetekkel csupán fel akarja hívni magára a figyelmet.

Az amerikai és európai hackerekből kötetlenül szerveződő csoport korábban betört a Sony elektronikai nagyvállalat rendszerébe és a Fox.com honlapjára is.

Az elmúlt két napban a világsajtó több tekintélyes intézmény elleni vakmerő hackertámadásról adott hírt. A közelmúltban feltörték a Nemzetközi Valutaalap számítógépes rendszerét, és megbénították a spanyol rendőrség honlapját is - mindkét kibertámadást a magát Anonymousnak nevező nemzetközi hackercsoport hajtotta végre. Emellett a Lockheed Martin vállalat, a Citigroup bankcsoport és a Google keresőprogram is hackertámadásoknak volt kitéve.

Ugyanez a társaság csütörtökre virradóra legalább 51 malajziai kormányzati weblapot bénított meg vagy garázdálkodott bennük, de sem személyes, sem pénzügyi adatok nem kerültek veszélybe. A honlapok elleni támadások szerda éjfél előtt kezdődtek, miután az Anonymous arra figyelmeztetett, hogy támadás indít kormányzati portálok ellen, amiért a hatóságok cenzúrázzák a WikiLeaks kiszivárogtató portált.