Leállt a víztisztító Fukusimában

2011.06.18. 12:20 Módosítva: 2011.06.18. 12:25
A Fukusima-1 atomerőműben el kell halasztani a természeti katasztrófában károsodott reaktorok hűtésének a kezdetét, mert az új víztisztító berendezést üzembe helyezése után alig öt órával - gyors telítődése miatt - le kellett állítani.

A víztisztító berendezéssel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből akarják eltávolítani a cézium-izotópokat. Az elmúlt napok próbái után helyi idő szerint péntek este üzembe helyezték a berendezést, de az a részegysége, amely megköti a céziumot, szombat hajnalra, szűk öt óra alatt megtelt, így ezt az egységet sokkal hamarabb cserélni kell, mint azt korábban gondolták.

Macumoto Dzsunicsi, a TEPCO illetékese közölte: tanulmányozzák, hogy mi miatt ilyen magas a radioaktivitás szintje, és miért telítődik ilyen gyorsan a megkötő egység. Arról nem beszélt, hogy mikor indítható újra a víztisztítás.

A víztisztító berendezést a francia Areva csoport gyártotta, a megkötő egységet pedig az amerikai Kurion.

A szakemberek nem tudnak bejutni

Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel, ami miatt a szakemberek nem tudnak bejutni a létesítményekbe, hogy ott újraindítsák a nukleáris fűtőrudakat hűtő rendszert. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani, ami azt jelenti, hogy a töredékére csökkenti annak radioaktivitását. Ez a töredék ezred és tízezred közötti.

A TEPCO-nak annak idején, a hűtőrendszer tönkremenetele után tengervízzel, majd vezetékes vízzel sikerült megakadályoznia a fűtőelemek leolvadását, de azóta is naponta 500 tonna vizet kell beszivattyúzni a hűtéshez. Ennek a közben szennyezetté váló víznek egy része az alagsorban gyülemlik fel. Ha sikerül ezt a vizet megtisztítani, akkor újra felhasználható a hűtéshez. Egyúttal kivédhető ezzel az a veszély, hogy az erősen radioaktív víz kikerüljön a tengerbe, ha megtelik az alagsori épületrész.

Egy újabb probléma azonban, hogy mit kezdenek a tisztítás után megmaradó radioaktív üledékkel.