Mladic szerbiával fizettetné az ügyvédeit

2011.06.18. 12:10 Módosítva: 2011.06.18. 12:12
A polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás vádjaival Hágába szállított Mladics

A háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok azt várja, hogy Szerbia átvállalja törvényszéki védelmének a költségeit, és fedezni fogja családtagjai hágai utazásainak a kiadásait is.

A dpa német hírügynökség a Blic című belgrádi lapra hivatkozva adott hírt az egykori boszniai szerb katonai vezető erre vonatkozó elképzeléseiről. A belgrádi lap szombaton a honlapján számolt be arról, hogy Mladic családja írásbeli kérést intézett Szerbiához és a boszniai Szerb Köztársasághoz a költségek átvállalásával kapcsolatban.

A horvátok is segítettek a háborsú bűnösüknek

Milos Saljic, a hágai őrizetben levő volt tábornok ügyvédje úgy magyarázta a lapnak: arra kérték a belgrádi kormányt, hogy döntse el, az államnak segítenie kell-e vagy sem az állampolgárainak. Az ügyvéd a hágai őrizetben levő Ante Gotovina volt horvát tábornok ügyét hozta fel példaként. - Gotovina sem adta fel magát önként a hágai törvényszéknek, azonban 32 millió eurót kapott Horvátországtól a védelmére - állította az ügyvéd.

Elmondta, hogy a tervek szerint három csoportra osztanák a Mladic védelmével foglalkozó ügyvédeket. Három-négy ügyvéd Mladiccsal együtt lenne Hágában, míg egy másik csoport Belgrádban, illetve egy harmadik a boszniai Szerb Köztársaságban foglalkozna elsősorban a tanúk nyilatkozatainak a rögzítésével, illetve a szükséges bizonyítékok előkészítésével.

Gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek

Serge Brammertz, a hágai törvényszék főügyésze június 1-jén jelentette be, hogy elkészült a Ratko Mladic volt boszniai katonai hadseregparancsnok elleni vádirat új változata a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező Nemzetközi Törvényszéken, és az egyik legsúlyosabb vádpont továbbra is népirtás.

A főügyész elmondta: a vádiratot egyebek között annak érdekében dolgozták át, hogy az eljárás minél gyorsabban lefolytatható legyen. A 11 vádpont között továbbra is szerepel polgári személyek üldözése, gyilkosság, kitelepítés, embertelen cselekedetek, túszejtés, fosztogatás. Mladicot egyebek között a második világháború utáni legkíméletlenebb európai népirtásért, a Srebrenicában közel 8 ezer halálos áldozatot követelő mészárlásért teszik felelőssé.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla