16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Kína ellopna egy osztrák kisvárost

2011.06.19. 13:30 Módosítva: 2011.06.19. 13:41
Hallstatt Ausztria egyik fő turistalátványossága, amelyet most Kínában akar felépíteni egy kínai fémipari vállalat. A helyiek mit sem tudtak arról, hogy hosszú ideje megfigyelik őket.

Hallstatt festői városka Ausztria hegyei közt, egy tó partján. Természeti környezete és egységes építészeti képe miatt felkerült a világörökségi listára is. A helyiek közt néhány hete viharokat kavart a hír, hogy Kína felépíti a falu pontos mását Ázsiában, szórakoztató és turisztikai központot alakítva ki.

A hír már csak azért is meglepő, mert a városka mit sem tudott arról, hogy kínai mérnökök már hosszú ideje dolgoznak Hallstatt felmérésén. A város házainak és utcáinak feltérképezése akár már évekkel ezelőtt elkezdődhetett. A helyiek csak június elején értesültek a projektről, miközben a Kínában már április elején megkezdődött az építkezés. Jelenleg a földmunka zajlik egy tó partján, a hongkongi határtól északra.

A kínai másolatról véletlen szereztek tudomást a hallstattiak, amikor az egyik szálloda tulajdonosának egy, addig kínai turistának gondolt vendég megmutatott néhány tervrajzot. Ezen többek közt a 400 éves családi hotel pontos mása is szerepelt.

hall

A hoteltulajdonosok az AP hírügynökségnek elmondták, hogy a tervek az eredeti épületek tükörképét ábrázolják, vélhetően a jogi problémák elkerülésére. „Ez a ház az én személyes műalkotásom – nyilatkozta felháborodottan Monika Wenger. – A helyzet olyan, mintha valaki egy festő képét másolná le.”

A 900 lakosú városkát egyébként nem csak a másolás ténye rázta meg, hanem hogy a kínai vállalat emberei titokban már jó ideje végzik munkájukat, és erről nem értesítettek senkit.

A természetet nem tudták lemásolni

A beruházó, Kína legnagyobb fémkereskedő cége, a China Minmetals ingatlanos leányvállalata, a Minmetals Land Ltd. A cég elit lakóparkként és szórakoztató központként hirdeti a beruházást. A 20 ezer négyzetméteres fejlesztésben vásárlóutca is helyet kap, ahol például osztrák stílusú kristálytárgyakat és egyéb európaias szuveníreket is árulnak majd.

A cég hangsúlyozza, hogy a kínai projekt nem vet fel szerzői jogi kérdéseket.

Az AP beszámolója szerint a helyszín valóban távol van az eredetitől. Hallstattot az Alpok havas hegyei veszik körbe, amelyek tükröződnek a tó vizében. A kínai utánzat körül azonban csak nagyobb dombok emelkednek, és kristálytiszta tó helyett zöldes, halhulláktól kevéssé vonzó tó terül el  majd a város előtt.

Az osztrák örökségvédelmi hivatal vezetője, Barbara Neubauer úgy vélte, irodája semmit nem tehet a kínai terv ellen. A polgármester, Alexander Scheutz bizakodóan annyit mondott, Hallstatt több évszázados kultúráját viszont nem tudják lemásolni.  • Tippek
  • Hírek