Eloltották a tüzet az INA sziszeki olajfinomítójában

2011.06.20. 17:29

Eloltották a baleset miatt keletkezett tüzet az INA sziszeki (Sisak) finomítójában hétfőn délután, amelyben négyen  könnyebben megsérültek - mondta el Pánczél Andrea, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

Kelemen Béla a Mol-csoport termékellátás és kereskedelem ügyvezető igazgató a helyszínre érkezett, hogy támogassa a kárelhárító csapat  munkáját. A Mol bevetette a Százhalombattai Finomító különleges szakértőit is.

Mosonyi György a Mol felügyelőbizottságának elnöke és az INA felügyelőbizottságának alelnöke a Mol közleménye szerint azt mondta: "a tűzoltók és az INA munkatársai rendkívüli és bátor munkát végeztek ma. Minden erőnkkel támogatjuk az INA-t és a hatóságokat, hogy kivizsgálhassák a baleset okait."

Az INA horvát olaj- és gázipari társaság sziszeki (Sisak) olajfinomító üzemében hétfőn ütött ki tűz. A horvát állami  televízió arról tudósított délelőtt, hogy a helyszín felett mintegy 200 méteres füstoszlop magasodott.

A hírt közleményben erősítette meg az INA, hozzátéve, hogy az üzemben nyersolaj kapott lángra. A közlés szerint "áldozatok nincsenek, s a tűz nem fenyegeti a környezetet".

A közép-horvátországi városban lévő, napi 60 ezer hordós kapacitású finomító az INA tulajdona, a társaság részvényeinek 47,46 százaléka azonban a Mol magyar energetikai vállalatnál van. A sziszeki üzemben 2010 januárjában is pusztított tűz.

Az INA-nak két olajfinomítója van az országban, a nagyobbik az észak-adriai Fiume (Rijeka) városában található. Mindkét gyártelepen korszerűsítési munkák zajlanak, hogy a cég az Európai Unió piacaira is tudjon szállítani.

Horvátország karnyújtásnyira van az uniós csatlakozási tárgyalások lezárásától, s valószínűleg két év múlva, 2013 nyarán csatlakozhat az Európai Unióhoz. Az INA Horvátország egyik legnagyobb vállalata, s a feldolgozás mellett jelentős kitermelési tevékenységet is folytat: Horvátországon kívül Egyiptomban, Angolában és Szíriában.