Vilmos
21 °C
32 °C

A román külügy kifogásolja a magyar reagálás nyelvezetét

2011.06.21. 22:09 Módosítva: 2011.06.21. 22:58

A gyulafehérvári polgármester sajnálatosnak nevezte a helyi katolikus teológiai intézet magyar rektorának bántalmazását, a román külügyminisztérium ugyanakkor nem tartja megfelelőnek a magyar külügyminisztérium reagálásának nyelvezetét.

Mircea Hava gyulafehérvári polgármester és Raul Toderascu alprefektus kedden beszélt Füzes Oszkárral, Magyarország bukaresti nagykövetével, aki a történtek tisztázására utazott a városba Szilágyi Mátyás kolozsvári főkonzul társaságában.

Román fiatalok szombaton este baseballütővel megverték Oláh Zoltán rektort, aki le akarta fényképezni az egyház épületeit kövekkel dobáló fiatalokat. A támadók egy másik embert is leütöttek, aki a rektor segítségére akart sietni.

A polgármester sajnálatos és szerencsétlen esetnek minősítette a rektor bántalmazását. Hangsúlyozta, hogy a tettet elkövető három csavargót nem szabad azonosítani Gyulafehérvárral. "Sajnálatos és szerencsétlen eset volt. Nagyra értékelem, hogy a rendőrség két percen belül teljesítette feladatát, most a többi hatóságon a sor" - mondta Hava, megállapítva, hogy a városban eddig még nem fordult elő hasonló eset.

Füzes Oszkár köszönetet mondott a helyi hatóságoknak a gyors és szakszerű közbelépésért. Mint mondta, szívből reméli, hogy az incidensnek nem volt magyarellenes jellege, és meggyőződése, hogy a jövőben nem fordul elő hasonló eset.

A magyar külügyminisztérium hétfőn közleményben fejezte ki megdöbbenését a gyulafehérvári eset miatt. Szerintük az eset ellentmond a magyar-román kapcsolatokban tapasztalt nyitottságnak és szoros együttműködésnek is, és olyan időszakot idéz fel, amelyet mindkét nemzet már meghaladottnak vélt. A tárca ugyanakkor üdvözölte, hogy a román rendőrségnek sikerült azonosítania az elkövetőket, és reméli, hogy az esetet mihamarabb kivizsgálják, a tetteseket felelősségre vonják.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint a gyulafehérvári rektor bántalmazása az erdélyi magyarság egészét érinti.

A román külügyminisztérium úgy véli, hogy a gyulafehérvári incidenssel kapcsolatos magyar külügyi reagálás nyelvezete nem megfelelő és ellentétes a két ország közötti közvetlen és nyílt politikai párbeszéd szellemével. A budapesti román nagykövetségen keresztül akarnak tájékozódni a magyar külügyi közlemény nyelvezete miatt.

A román külügyminisztérium szerint a gyulafehérvári eset miatt a magyar fél nem vette fel a kapcsolatot diplomáciai úton a román féllel, márpedig Bukarest szerint "normális módon" így szokás eljárni egy sajtóközlemény kiadása előtt. A román külügyi tárca ugyanakkor hozzátette, hogy sürgős tájékoztatást kért a román belügyminisztériumtól a gyulafehérvári incidens részleteiről.