Tízmillió eurós vesztegetéssel vádolják Hernádi Zsoltot Horvátországban

2011.06.21. 02:30 Módosítva: 2011.06.21. 08:15

Tízmillió eurós vesztegetéssel vádolja Hernádi Zsoltot, a MOL vezérigazgatóját a horvát ügyészség - írja a Večernji list horvát napilap (a cikk feldolgozása magyarul a Serbia Insajd blogon). A lap szerint Hernádi Ivo Sanader volt horvát kormányfőt vesztegette meg, akit az Interpol elfogatóparacsa alapján Ausztriában tartóztattak le még a télen. Hernádi ügye az ellene folytatott büntetőeljárás során került elő.

Hernádi Zsolt és Ivo Sanader (fotó: MTI/AFP)
Hernádi Zsolt és Ivo Sanader (fotó: MTI/AFP)

A vád szerint Hernádi azért vesztegette meg 2008-2009 folyamán Sanadert, hogy a MOL átvehesse a horvát INA olajtársaság irányítását – írja a Večernji list. A lap szerint az ügyletben közreműködött Damir Polančec volt horvát alelnök is.

Az üzlet része volt a vád szerint az is, hogy az INA gázüzletágának nyereséges része a MOL-hoz kerül, a veszteséges rész pedig a horvát állam felügyelete alá.

Az Ivo Sanader elleni nyomozás kiegészült a MOL-INA üzlethez kapcsolódó korrupciós vádakkal - erősítette meg Barbara Göth-Fleming az osztrák igazságügy részéről. Sanader ügyeinek felderítésében az osztrák és horvát hatóság, valamint az Interpol is részt vesz.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás