Még több közautót vetnek be Bécsben

2011.06.24. 14:23
Maria Vassilakou polgármester-helyettes az osztott autóhasználat (carsharing) kiterjesztését jelentette be Bécsben, számol be róla a Compress hírszolgálat. 2012 tavaszáig sokkal több és a város sokkal több pontján elérhető autót szeretnének a környezettudatos bécsiek számára biztosítani.

Az osztrák fővárosban jelenleg mintegy nyolcezren élnek az osztott autóhasználat lehetőségével. A város mintegy ötven pontján elérhető, a nap bármely szakában kikölcsönözhető százhúsz gépkocsi – a kisteherautótól a kombin át a családi limuzinig – egy chipkártyával nyitható, használatukért megtett kilométer és idő alapján kell fizetni. A számla havonta érkezik a rendszer tagjaihoz.

Az osztott autó előnye, hogy használóját nem terhelik fenntartási költségek, és még tankolni sem kell. Az üzemanyag árát ugyanis belekalkulálták a kilométer- és óradíjba, előbbi például egy Smart Micro esetében 0,49 cent (100 km-ig), utóbbi pedig 1 euró 90, ha nappal használják az autót. Egy Ford Galaxyért – ugyanilyen feltételek mellett – kilométerenként 3 euró 10 centet és óránként 0,80 eurót számolnak fel.

Egy osztott használatú autó nyolc magántulajdonban lévő gépkocsit tud kiváltani, ami Bécsre vetítve azt jelenti, hogy tízezerrel kevesebb autóra lenne szükség – derül ki az Osztrák Autóklub felméréséből. A hálózat kiépítésével mintegy kilencvenezerre lehetne növelni a közös autók felhasználóinak számát.

Éppen ezért tervezi Bécs az osztott autóhasználat kiterjesztését 2012-ig. Konkrét számok ugyan még nincsenek, de minél több ember számára szeretnék elérhetővé tenni a rendszert az autóválaszték és a helyszínek bővítésével.

A város több carsharing céggel is folytat tárgyalásokat.
Az osztott autóhasználat elterjedésével feleslegessé váló parkolók helyére parkokat építenének, szélesítenék a járdákat és tovább bővítenék a bicikliút-hálózatot.