Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Kadhafiék civilek meggyilkolásával vádolják a NATO-t

2011.06.25. 15:52 Módosítva: 2011.06.25. 16:26

A líbiai állami média közlése szerint tizenöt ember meghalt és több mint húsz megsebesült a NATO egyik légitámadásában, amit civil célpontok ellen hajtottak végre szombaton a kelet-líbiai Brega városában. Brüsszel visszautasította az állítást.

"A keresztes gyarmatosítók atlanti szövetsége polgári célpontokat, köztük egy pékséget és egy éttermet bombázott Bregában, tizenöt ember halálát és több mint húsznak a sebesülését okozva a két hely látogatói közül" - jelentette szalaghírben a Moammer Kadhafi vezette rezsim állami televíziója.

Az észak-atlanti szövetség szombaton is folytatta kiterjedt líbiai légitámadásait. Tripoli Tadzsúra nevű negyedét délután három nagy erejű robbanás rázta meg, miután harci repülőgépek húztak át a főváros egén. A külvárosi negyed fölé füstoszlopok emelkedtek.

Közben tizenhat ismert líbiai labdarúgó és egy vezetőedző Tripoliból átszökött a felkelőkhöz. A focisták a nyugat-líbiai Dzsadu városából a BBC-nek nyilatkoztak átállásuk okairól. A dezertőr sportolók között van a válogatott négy játékosa – élükön a kapussal, Dzsuma Gtattal –, valamint az elsőligás tripoli csapat, az al-Ahly vezető edzője, Abdel ben Issza.

Mint elmondták, átverekedték magukat a frontvonalakon addig a lázadók kezén lévő hegyvidéki sávig, amely Tripolitól 90 kilométerre délre kezdődik és nyugat felé egészen a tunéziai határig húzódik.

A BBC-nek adott interjúban Gtat azzal indokolta lépésüket, hogy mélyen csalódtak Kadhafiban és rendszerében. "Az elmúlt 42 évben semmit sem tett Líbiáért. (...) Magunkra hagyhatna már minket, hogy felépíthessünk egy szabad Líbiát" – mondta.  • Vennék
  • Bankszámla