Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Elfogatóparancsot adnak ki Kadhafi ellen

2011.06.27. 13:49 Módosítva: 2011.06.27. 14:00

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Moamer el-Kadhafi líbiai vezető ellen, akit emberiesség elleni bűncselekményekkel és civilek elleni támadások elrendelésével vádolnak, írja a BBC.

A testület Kadhafi másodszülött fia, Szaif al-Iszlám, és a hírszerzési főnök Abdullah asz-Szenuszi elfogását is elrendelte.

Luis-Moreano Ocampo, az ICC ügyésze még május közepén javasolta a három férfi elleni elfogatóparancs kiadását, mivel szerinte szisztematikus támadásokat indítottak civilek ellen.

A képre kattintva megtekinthető az ICC dokumentuma
A képre kattintva megtekinthető az ICC dokumentuma

Az ügyész 1200 dokumentum áttanulmányozása és 50, civilekkel készített interjú után jutott arra a következtetésre, hogy "Kadhafi személyesen adta ki a parancsokat a líbiai civilek elleni támadásokra." "A fegyveresei líbiai civileket támadtak meg otthonaikban és a köztereken, demonstrálókra lőtt éles lőfegyverrel, nehézfegyverzettel támadta a temetéseken résztvevőket és orvlövészekkel lövette a mecsetekből távozókat."

A Kadhafi elleni elfogatóparancs a második az ICC történetében, amelyet még hivatalban lévő elnök ellen adtak ki. Az első a szudáni elnök, Omar al-Basir ellen szólt a darfuri vérengzés miatt.  • Vennék
  • Bankszámla