Sugárzik a fukusimaiak vizelete

2011.06.27. 18:43

Radioaktív sugárzást mértek 15, a sérült fukusimai atomerőmű környékén élő ember vizeletében, ezzel bizonyossá vált, hogy a lakosok belső sugárzásnak is ki vannak téve – adta hírül a Japan Times hétfőn.

A vizsgált, 4 és 77 év közötti japánok mindegyike a márciusi cunami és földrengés következtében megrongálódott fukusimai erőműtől 30 és 40 kilométerre lévő két településen él. Vizeletükben a Hirosimai Egyetem professzorai 3 millisievert erősségű sugárzást mértek, és a két májusi vizsgálat során radioaktív céziumot is kimutattak a mintákban.

"Ha nem esznek zöldségeket, vagy más sugárszennyezett élelmiszereket, nem lesz nagyobb probléma. De nem lesz egyszerű az embereknek továbbra is ezen a területen élniük" - kommentálta a vizsgálatok eredményeit Nanao Kamada biológusprofesszor. "Azt szeretnénk, ha ezek az adatok meggyőznék a lakosokat az elköltözés szükségességéről."

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a környék lakosait 4,9 és 14,2 millisievert közötti sugárzás érte két hónap alatt. Összehasonlításképpen, a gyomor-és bélrendszer röntgenvizsgálat során 14 millisievert sugárzás éri a betegeket.  • Hírek
  • Hírek