A németek tizenöt milliárd dolláros megállapodást írtak alá Kínával

2011.06.28. 16:54

A Kína és Németország közötti szoros és intenzív kapcsolatokat hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár Berlinben, kiemelve, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő látogatásával új fejezet nyílt a német-kínai kapcsolatok történetében.

"Közös felelősséget érzünk a világ ésszerű fejlődéséért" - mondta Merkel az első kormánymegbeszélések után. Líbia ügyében azonban Ven a békés, politikai eszközökkel elért megoldás mellett érvelt, míg Merkel az ENSZ BT 1973-as számú határozatán alapuló katonai beavatkozás legitimitását hangsúlyozta.  A külföldi beavatkozással ugyan meg lehet nyerni a háborút, de annál nehezebb vele békét és stabilitást elérni, mondta a kínai kormányfő.

A német kancellár Vennel való találkozóján a kínai jogállamiság fejlesztéséért, az átlátható igazságügyi eljárásokért, valamint az újságírók munkalehetőségeinek javításáért is szót emelt, ugyanakkor elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmének ügyében történt előrelépés Kínában. Merkel egyúttal üdvözölte Aj Vej-vej (Ai WeiWei) és Hu Csia (Hu Jia) emberjogi aktivisták szabadon engedését.

Tizennégy megállapodást kötöttek

A kínai miniszterelnök és a német kancellár 15 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket, összesen tizennégy kétoldalú megállapodásról döntöttek. A berlini és a pekingi kabinet első konzultációján több mint tíz miniszter vett részt mindkét oldalról. A megállapodások között négy tisztán gazdasági természetű, a többi pedig minisztériumok és egyéb állami szervek közti egyezmény.

Az Airbus nyugat-európai repülőgépgyártó 62 darab A 320 neo típusú gép értékesítéséről írt alá megállapodást kínai partnerével. Az egyezség szerint akár 88 darabra is bővülhet az átvett gépek száma. A Reuters hírügynökség szerint listaáron számolva csupán ez a megállapodás 7,5 milliárd dolláros üzletet jelent.

Új projektekről - Kínában induló beruházásokról, gyárak és kutatás-fejlesztési központok létesítéséről - állapodott meg kínai partnerekkel a Volkswagen, a Daimler, a Siemens és több közepes méretű német vállalat.

Kínának elemi érdeke az euró stabilitása, mondta Angela Merkel, aki beszélgetésükkor megnyugtatta kínai partnerét, kormánya azon dolgozik, hogy biztosítsa az euróövezet "szolidaritását és egységét". Ven Csia-pao azt hangoztatta, hogy Európa képes lesz túllendülni pénzügyi nehézségein, amennyiben folytatja gazdasági és pénzügyi reformjait és hozzátette: Kína azzal segíthet, hogy egyes euróövezeti államok kötvényeit vásárolja.

Merkel a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy jó jel volna, ha Kína valamennyi feltételt teljesítene ahhoz, hogy tisztán piaci elveken működő gazdaságként ismerhessék el. Ven Csia-pao Berlinben fejezi be Magyarországot, Nagy-Britanniát és Németországot érintő európai körútját.