A templomkertbe vizeltek a fesztiválozók

2011.06.28. 09:39
Illemhelynek használták, összetiporták a kolozsvári Szent Mihály-templom kertjét a hét végén Kolozsvár főterén megrendezett Ursus Evolution elnevezésű könnyűzenei fesztivál résztvevői, írja az erdélyi Krónika.

"Nem hallottuk a saját hangunkat sem, hiszen az épp felújítás alatt álló hatalmas templomablak helyén csak egy műanyag lap van, ezért minden behallatszott. Nemcsak a misét zavarta meg a fesztivál, hanem általában véve is zavaró volt” – nyilatkozta a Krónikának Kovács Sándor címzetes kanonok, kolozsvár-belvárosi plébános, a kolozs-dobokai főesperesség vezetője.

A főesperes elmondta, nem az önkormányzatot tartja felelősnek a történtekért, a Főteret kibérlő rendezvényszervezők nincsenek tekintettel a katolikus hívekre. Bár a plébánia nem tett büntetőjogi feljelentést a templomkert meggyalázásáért, ezt a hívek közül néhányan megtették.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere szerint Sorin Apostu polgármester a felelős a kérdésben. "Teljes mértékben igazuk van a tiltakozóknak, az önkormányzat annak ellenére megadta rendezvény szervezőinek az engedélyt, hogy a 2002-ben elfogadott közgyűlésihatározat tiltja a sörfesztiválok rendezését a főtéren" – közölte László Attila. Az elöljáró hozzáfűzte, a szervezők részéről hatalmas felelőtlenség volt több ezer embert ilyen kis helyre bezsúfolni.