Megtámadtak egy szállodát Kabulban

2011.06.28. 21:33 Módosítva: 2011.06.28. 23:00

NATO-helikoptereket is kihívtak az éjjel ahhoz a nyugatiak körében is kedvelt kabuli hotelhoz, amelyet öngyilkos robbantók és fegyveresek támadtak meg, írja a BBC. Az összecsapás éjjel csaknem öt órán át tartott, két helikopter három támadót lőtt le az Intercontinental szállónál. A BBC szerint még három támadó halt meg, és életét vesztette két rendőr és nyolc civil is. Az egyik támadó egy hotelszobában elrejtőzve túlélte az összecsapást, és később önmagát felrobbantva ő végzett a két rendőrrel, valamint egy spanyol szállóvendéggel is, közölte a rendőrség.

Az Index Kabulban tartózkodó munkatársa amerikai követségi forrásokból ugyanakkor úgy értesült, hogy az akcióban a korábbi hírekkel szemben csak egy darab ISAF-helikopter vett részt, és csak könnyű fegyverrel lőtt. Információi szerint a hotelt ismeretlen számú terrorista támadta meg, csak a tetőn hatot lőttek agyon.

A szálloda az egyik legjobban őrzött hotel Kabulban, amelyben főként külföldiek szállnak meg, és afgán vezetők tartanak értekezleteket. Izolált helyen fekszik, egy domboldalban. A támadás idején egy esküvői fogadás volt a szálloda éttermében, szerdán pedig a biztonsági es katonai átadásról lett volna konferencia a szállodában. A támadók tulajdonképpen berobbantották magukat az épületbe, egy robbanás a biztonsági ellenőrzésnel volt, aztán haladtak előre, mondták amerikai követségi források munkatársunknak.

Napfelkeltekor lángokat lehetett látni, és füst szállt fel a hotelből. Az Index munkatársa úgy tudja: a szálloda hatodik emeletének jobboldali szárnya kiégett, a tüzet egy ötödik emeleten magát felrobbantó merenylő okozta.

Az afgán hatóságok szerint legalább hat fegyveres tört be az épületbe, és mindannyian meghaltak. Három öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, egyikük a hotel főbejáratánál, egy másik a második emeleten, a harmadik pedig az épület hátsó részénél.

Az egyik vendég azt mondta az AP-nek, hogy a támadás kezdetekor sokan vacsoráztak éppen a hotel éttermében. A hatóságok szerint tartományi kormányzók is voltak a szállodában, ezért támadhattak a merénylők. Egy másik vendég káoszról számolt be, a hotel személyzete mindenkit felszólított, hogy zárkózzon be a szobájába. Az afgán katonák és a rendőrök állítólag elzárták az áramot, és fáklyákkal világították meg a területet. A BBC kabuli tudósítója szerint a hoteltől öt kilométerre is hallani lehetett a fegyverropogást és néhány robbanást.

A tálibok már vállalták a felelősséget a támadásért. Szóvivőjük azt állította, hogy súlyos veszteségeket okoztak. Zabiulla Mudzsahid  szóvivő, hogy a támadók célpontjai a hotel külföldi vendégei voltak.

Kabul viszonylag biztonságos volt az elmúlt hónapokban, habár országszerte megsokasodtak a merényletek Oszama bin Laden, az al-Kaida vezetőjének májusi likvidálása óta.