Észak-Korea megfenyegette Dél-Koreát

2011.06.29. 09:49

Észak-Korea azzal fenyegetőzött szerdán, hogy "szent háborút" indít Dél-Korea ellen. Egy meg nem nevezett észak-koreai kormányszóvivő azzal vádolta meg a dél-koreai hadseregnek a két ország szigorúan védett tűzszüneti vonala mentén állomásozó egységeit, hogy "gúnyos", Phenjant sértő és "szélsőségesen ellenséges" feliratú táblákat helyeztek el a határon. A KCNA állami hírügynökség által kiadott nyilatkozat szerint a lépés szinte felér egy hadüzenettel. A szóvivő szerint Észak-Korea büntetéssel válaszol a déli provokációra, egyben kegyetlen megtorló "szent háborúval" hiúsítja meg a déliek esetleges támadását.

Egy dél-koreai lap kedden számolt be arról, hogy a hadsereg egységei Észak-Korea-ellenes jelszavakat helyeztek el a két ország tűzszüneti vonalán. A lap fotót is közölt egy feliratról, amely az Észak- és Dél-Korea közötti demilitarizált zónában lévő Csholvon városban, az egyik katonai egység bejárata felett látható. A felirat úgy szól: "Döfjünk kardot az észak-koreai bábkatonák mellkasába!". Egy másik feliraton, az Észak-Koreát alapító Kim Ir Szenre, fiára, a jelenlegei vezető Kim Dzsong Ilre, valamint az ő kiszemelt örökösére, Kim Dzsong Unra utalva az szerepelt, "Kaszaboljuk le a három Kimet!".

A dél-koreai hadsereg megerősítette az újság beszámolóját. A hadsereg szerint a feliratokra azért volt szükség, hogy erősítsék a katonáknak az Észak-Korea elleni harciasságát. Észak-Korea és Dél-Korea nemzetközi jogi szempontból továbbra is hadban áll egymással, mivel az 1950-53-as háborút csak fegyverszüneti megállapodás zárta le, békeszerződést nem kötöttek.