Kairóban már megint oszlatnak

MTI/BBC
2011.06.29. 18:43

Szerdára virradó éjjel ezer tüntető sérült meg Kairó főterén, amikor rohamrendőrök oszlatták fel a katonai kormány ellen tüntetőket. Szerdán napközben is volt erőszak, de most már kevesebben vannak a téren.

A Tahrír téren hetekig tartó, sokszor véres tüntetések után február 11-én örömtől könnyező tömeg éltette Hoszni Mubarak elnök távozását. A harminc évig hatalmon lévő diktátor ellen azóta per indult, a fiait is vád alá helyezték, és a hadsereg vette át ideiglenesen át a hatalmat.

Mubarak bukása óta most először tüntetett igazán nagy tömeg a katonai hatalom ellen. Tahrír téren mintegy ötezren maradtak az éjjel, amikor a rendőrség oszlatni kezdett. Szándékuk komolyságára utal, hogy ezren megsérültek, a többség rosszul lett az erős könnygáztól. A rendőrök állítólag a levegőbe is lőttek. A rendfenntartók közül 41-en sérültek meg.

A tüntetők gyorsabb reformokat és a katonai kormány távozását követelték. A kormányzó katonai tanács válaszul ezt írta a Facebook-ra a tüntetők céljairól:  "A forradalom mártírjainak emlékével visszaélve, szervezett módon megrendítsék az ország biztonságát, éket verjenek a nép és a karhatalom közé".