Román barlangba szorult a magyar kutató

2011.07.01. 18:25

A felszínre ért a romániai Bihar-hegységben lévő Pádis-fennsík egyik barlangjában megsérült magyar fiatalember pénteken délután a barlangi mentők segítségével; a barlangkutató még csütörtök este rekedt a barlangban, mert a jobb válla kificamodott.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) a honlapján azt közölte: hajnali háromnegyed ötkor kapták a riasztást, hogy a Pádis-fennsíkon lévő barlangban, kétszáz méteres mélységben, a bejárattól nyolcszáz méterre egy fiatalember válla kificamodott.

Mint írták, ez az úgynevezett zsomboly - aknából vagy aknarendszerből álló barlang - nagyon szűk, helyenként omladékos, képzett barlangkutatók számára is nehezen járható, csak nagyon vékony emberek tudnak oda lejutni.

Pintér István, a romániai Bihar megyei hegyi és barlangi mentőszolgálat vezetője az MTI bukaresti irodájának telefonon elmondta: négy-öt fős barlangkutató csoport ment le a barlangba, a csoport egyik tagját azonban kisebb baleset érte, kificamodott a válla. Társai feljöttek a barlangból, hogy szóljanak a hegyi mentőknek, akik azonnal a helyszínre siettek. A mentők orvosa leereszkedett a sérülthöz, s visszahelyezte a kificamodott testrészt.

Az illetékes mentőszolgálattól származó információ szerint a megsérült barlangkutató jelenleg Magyarországon él; magyar, román és kanadai állampolgársággal rendelkezik.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: a sérült "a saját lábán" jött a felszínre a barlangi mentők segítségével. A fiatalembert a nagyváradi kórházba szállítják kivizsgálásra.

Adamkó Péter, a BMSZ riasztásvezetője az MTI-nek elmondta: összesen tizenhárom barlangi mentő indult útnak Budapestről és Pécsről péntek délelőtt Romániába, hogy segítsen a beszorult magyar fiatal kimentésében. Rajtuk kívül több barlangi mentő állt készenlétben, hogy szükség szerint "második lépcsőben" a helyszínre tudjon vonulni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport