Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

Az érettségizők fele megbukott Romániában

2011.07.05. 10:52 Módosítva: 2011.07.05. 14:40

A romániai érettségizők szerint az idei tételek rendkívül nehezek voltak, és a vizsgákat is fokozott szigorral felügyelték. Ezzel szemben Daniel Funeriu oktatási miniszter úgy véli, idén első alkalommal történt meg, hogy a sikerrel megméretkező diákok becsületesen, kemény munka árán érdemelték ki az átmenő jegyet. Az ellenzéki politikusok katasztrofális szervezésről, a kormány oktatási politikájának történelmi kudarcáról beszéltek, és a tárcavezető azonnali lemondását követelték, írja az erdélyi Krónika.

A vasárnap közzétett, fellebbezés előtti végeredmény szerint a megmérettetésre jelentkező diákok alig 44 százaléka érte el a sikeres vizsgához szükséges 6-os átlagot. Az erdélyi és partiumi megyékben mért eredmények sem térnek el az országos átlagtól.

Az oktatási miniszter hétfőn gratulált a megyei tanfelügyelőségeknek, melyek "becsületesen, európaiasan szervezték meg" az idei vizsgát. "Románia társadalma útelágazáshoz érkezett, és az idei érettségi vizsga is bizonyítja, döntenünk kell: felemelt fővel akarunk előrehaladni, vagy továbbra is csalafintaságokhoz folyamodunk" – fogalmazott a miniszter, aki gratulált annak a hatvanöt diáknak, akik 10-es átlaggal tették le az érettségit.

Király András oktatási államtitkár szerint nem csak a biztonsági kamerák miatt lettek az idei érettségi eredmények olyanok amilyenek, bár biztosan közrejátszott a tény, hogy az eddigieknél sokkal szigorúbban ellenőrizték a diákokat a vizsgákon.

Dávid László, a Sapientia rektora szerint "tükröt tartottak a középiskolások elé, és kiderült, ki hogy néz ki".  • Vennék
  • Hírek