Elhunyt Soós Kálmán

2011.07.06. 11:36

Rövid, súlyos betegség után kedd este 49 éves korában elhunyt Soós Kálmán, a beregszászi II. Rákoczi Ferenc Magyar Főiskola rektora. Soós kulcsszerepet játszott a kárpátaljai magyar felsőoktatás megteremtésében, egyben az ukrajnai hungarológia felépítésében és szakításában a szovjet hagyományokkal.

Soós 1962-ben született Szalókán. Az Ungvári Állami Egyetemen szerzett történész diplomát 1984-ben, kutatási területe akkor szokatlan módon a kárpátaljai reformáció volt.

A diplomázás után öt évig középiskolai tanárként dolgozott, majd Moszkvában volt aspiráns, kandidátusi disszertációját 1993-ban az Orosz Tudományos Akadémia Szlavisztikai és Balkanisztikai Intézetében védte meg Magyarország XVII. századi történetéből.

1989-1994 között az Ungvári Állami Egyetem tanára és az Ungvári Hungarológiai Központ igazgatóhelyettese. 1996-tól a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola főigazgató-helyettese, majd 2000-től a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

Oktatói, oktatásszervezői tevékenysége mellett aktív részt vállalt a kárpátaljai magyar közéletben, a kisebbség politikai érdekvédelmében mint az ungvári járási tanács (közgyűlés) képviselője és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári járási szervezetének elnöke.

Soós fontos szerepet játszott a kárpátaljai magyar nyelvű felsőoktatás és tudományos élet megteremtésében, de mindenekelőtt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létrehozásában. Megalakulásától fogva elkötelezetten küzdött azért, hogy a kárpátaljai magyarság jövője szempontjából kulcsfontosságú felsőoktatási intézmény fennmaradjon és színvonalas anyanyelvű képzést biztosítson.

2011. június 2-án, a nemzeti összetartozás napja alkalmából - a kárpátaljai magyar felsőoktatás megteremtése érdekében kifejtett erőfeszítéseinek elismeréseként - a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.