Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Pakisztán tisztogat az afgán határ közelében

2011.07.06. 06:13
Kurram tartományban kezdett hadműveletbe a pakisztáni hadsereg, ahol a helyi törzsek békét kötöttek a legtöbb afganisztáni akcióért felelős Hakkani-hálózattal. A hálózat felvonulási terepnek használhatja Kurramot, de a megfigyelők szerint a pakisztáni hadsereg valójában nem a Hakkani-hálózat, hanem a pakisztáni tálibok ellen harcol.

Harci helikopterek támogatásával kezdett tisztogató hadműveletbe az afgán-pakisztáni határon, a törzsek uralta területeken a pakisztáni hadsereg. Az északnyugati Kurram körzetben vasárnap kezdődött az akció, miután a hírek szerint az egyik legveszélyesebb lázadócsoport, a Hakkani-hálózat különbékét kötött a helyi törzsekkel. A Hakkani-hálózat felvonulási területnek használná Kurramot az afganisztáni NATO-erők elleni műveleteihez.

Megfigyelők szerint azonban valószínűbb, hogy a pakisztáni hadsereg a pakisztáni tálibokra vadászik, mert Iszlámábád az amerikai kérések ellenére is vonakodik a Hakkani-hálózat elleni támadásoktól, részben azért, mert a Hakkani-hálózat nem jelent annyira veszélyt Pakisztánra.

A hálózat alapítója, Dzsalaluddin Hakkani Afganisztán szovjet megszállása (1979-1989) idején szerzett magának nevet az ellenállási mozgalomban, akkoriban az Egyesült Államok és Pakisztán kulcsfontosságú szövetségesének számított. Jelenleg azonban a Hakkani-hálózatot tekintik az egyik legjelentősebb veszélyforrásnak az Afganisztánban állomásozó amerikai egységek.

Az amerikai hadsereg kedd este pilóta nélküli robotrepülőgépekkel mért csapást Észak-Vazirisztánra, amelynek északi csücske Kurram körzettel, a nyugati oldala pedig Afganisztánnal határos. Három rakétát lőttek ki egy házra Mir Ali városban, s ennek következtében négy lázadó vesztette életét. Egyes források hat halottról beszélnek, közlésük szerint több áldozat külföldi volt.