Rendőrségi feljelentés a kolozsvári Mátyás-szobor táblája miatt

2011.07.06. 13:31
Nem hajlandó eltávolítani a kolozsvári polgármester a magyarokat sértő feliratot a Mátyás-szoborcsoportról. Pedig a tervdokumentáció is bizonyítja, hogy a Nicolae Iorga román történésztől idézett mondatok nem szerepeltek a felújítási tervekben.

Mivel nem közeledett a román kulturális minisztérium és a kolozsvári önkormányzat álláspontja, Kelemen Hunor kulturális miniszter rendőrségi feljelentést tesz a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport elé kihelyezett tábla miatt.

A táblán "A csatákban győzedelmes volt, csak saját nemzetétől szenvedett vereséget Moldvabányán, amikor a győzhetetlen Moldva ellen indult" Nicolae Iorga idézet olvasható, amit az erdélyi magyarok és a magyar diplomácia is sértőnek talál. A tábla először 1932-ben került fel a szoborcsoportra, majd 1992-ben Gheorghe Funar, kolozsvár egykori, hírhedten magyarellenes polgármestere helyezte el újra. Funar bukása után a tábla is lekerült a szoborcsoportról, amit nemrég újítottak fel felerészt magyar állami támogatásból.

A tábla visszahelyezése nem szerepelt a felújítási tervekben, a kolozsvári polgármester mégis úgy döntött, hogy újra kihelyezi azt.

Kelemen még május végén felszólította a polgármestert, hogy azonnal távolítsa el a feliratot, de Sorin Apostu nem reagált érdemben a felszólításra.

Az erdélyi Krónika beszámolója szerint Apostu azóta válaszolt Kelemen megkeresésére. Debreczeni Hajnal, a kulturális miniszter sajtótanácsosa szerint levelében az áll, hogy a tábla visszahelyezése szerepelt a szoborcsoport restaulási terveiben. A kulturális tárca szerint ez nem igaz, az eredeti tervdokumentációból egyértelműen kiderül, hogy csupán a műalkotás megnevezését tartalmazó négynyelvű táblára adott engedélyt az Országos Műemlékvédelmi Bizottság és a kolozsvári önkormányzat, a Iorga-idézetre nem.

Május végén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) büntetőjogi feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a kolozsvári ügyészségen, mert hivatalos engedély nélkül helyezték el a táblát a szoborcsoport előtt. A rendőrség hivatalból megkezdte a nyomozást, de eredményekről még nem számolt be.