Lekapcsoltak egy gázai segélyhajót

2011.07.07. 16:23

Feltartóztatták a görög hatóságok a gázai segélyflottilla francia hajóját - közölték csütörtökön a palesztinok megsegítését célzó nemzetközi akció szervezői.

"A Dignité Al-Karamát a krétai Szítia kikötőjébe kísérte a görög parti őrség" - mondta el a francia hírügynökségnek Claude Léostic, hozzátéve, hogy a hajót az egyik közeli kikötőben vették észre üzemanyag-felvétel közben. A parti rendőrség sajtóosztálya közölte: a hajó csütörtökre virradó éjjel érte el Kréta partjait, és a hatóságok már megkezdték a jármű ilyenkor szokásos átvizsgálását. A jelentés szerint a fedélzeten tartózkodó 12 személy közül senkit nem vettek őrizetbe.

A Dignité Al-Karama szerda délelőtt jelentette be, hogy elindul Gázába a segélyszállítmánnyal dacára annak, hogy Athén múlt pénteken megtiltotta a palesztin földsáv izraeli zárlatának áttörésére készülő hajóknak, hogy elhagyják a görögországi kikötőket.

Izrael múlt hétfőn arra utasította a haditengerészetet, hogy ne engedje kikötni a Gázai övezetben a nemzetközi hajórajt, és Görögország éppen ezért, az aktivisták életének védelmére hivatkozva, tartja jogosnak döntését. Sztávrosz Lambrinidisz görög külügyminiszter csütörtökön Bécsben az osztrák hivatali kollégájával tartott találkozót követően újságírók előtt hangsúlyozta, hogy Athén az ügyben a görög jognak megfelelően járt el.

Közben a görög főváros spanyol nagykövetségén már harmadik napja tartanak ülősztrájkot a segélyflottilla spanyol szervezésű hajójának aktivistái, és követelik, hogy Madrid gyakoroljon nyomást az athéni kormányra annak érdekében, hogy az engedélyezze a hajóraj kifutását a görög kikötőkből. Tizenkét palesztinbarát spanyol aktivista ugyanakkor bejelentette, hogy hazatér.  • Tippek
  • Hírek