Párizsban is eljárás indult Strauss-Kahn ellen

2011.07.08. 12:49
Előzetes eljárást indított pénteken a párizsi ügyészség Dominique Strauss-Kahn ügyében, aki ellen erőszak kísérlete miatt Tristane Banon francia írónő feljelentést tett - közölték igazságügyi források.

A 32 éves Banon azt állítja, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatója 2003-ban meg akarta őt erőszakolni.
A regényírónő 2007-ben egy televíziós műsorban már elmesélte, hogy a szocialista politikus, akitől interjút kért egy készülő könyvéhez, egy szinte teljesen üres párizsi lakásban adott neki randevút. Onnan pedig a nő saját elmondása szerint csak dulakodás árán tudott elszabadulni, miután a férfi "kikapcsolta a melltartóját, és megpróbálta kigombolni a farmerját".

Strauss-Kahn ügyvédjei jelezték, hogy a volt IMF-vezér szerint a történet "kitalált", és ezért rágalmazás miatt panaszt tesznek Banon ellen. Ügyvédje, David Koubbi szerint azonban megbízójának tárgyi bizonytékai is vannak, és az ügy nem egyszerűen két egymásnak ellentmondó elbeszélésre fog korlátozódni. Az ügyvéd nem árulta el, hogy SMS-ekre gondol-e vagy esetleg arra, hogy Banon diktafonjával rögzítette a lakásban történeteket. Banon korábbi interjúiban beszélt arról, hogy archiválta a politikussal váltott SMS-eit, amelyekben Strauss-Kahn elnézést kért tőle. Ezenkívül azt is állította, hogy a magnója rögzítette a dulakodást.

Dominique Strauss-Kahn és Tristane Banon
Dominique Strauss-Kahn és Tristane Banon

Franciaországban az erőszak kísérletének esetében az elévülési idő tíz év, és 15 év szabadságvesztéssel sújtható. A párizsi ügyészség által megindított előzetes eljárás célja, hogy kivizsgálja Banon feljelentésének részleteit, mielőtt dönt az esetleges vádemelésről.

Az ügy súlyos következményekkel járhat a francia szocialisták korábban esélyes államfőjelöltjének számító Strauss-Kahn számára, aki épp megúszni látszik egy másik hasonló eljárást az Egyesült Államokban. Ott azzal vádolják, hogy egy New York-i szállodában májusban megkísérelt megerőszakolni egy szobalányt. A manhattani fellebbviteli bíróság múlt hét péntekén óvadék nélkül megszüntette Strauss-Kahn házi őrizetét, majd a volt IMF-vezér ügyvédei szerdán találkoztak Cyrus Vance ügyész irodájának képviselőivel. Egyikük, Benjamin Brafman annyit közölt, hogy a találkozó "konstruktív" volt. Az ügyészi hivatal rövid közleményében annyit tudatott, hogy "a vizsgálat folytatódik, semmilyen döntés nem született az ügyben". Dominique Strauss-Kahnnak legközelebb július 18-án kell megjelennie a New York-i bíróság előtt.