Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Erős földrengés Japánban

2011.07.10. 06:47 Módosítva: 2011.07.10. 11:36
Földrengés rázta meg vasárnap reggel Japán északkeleti részét, áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések, de a hatóságok cunamiriadót rendeltek el, amit röviddel később lefújtak.

Erős, 7-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti részét, ahol márciusban 9-es erősségű földrengés pusztított. Nem érkeztek hírek áldozatokról, vagy károkról a vasárnapi rengés miatt, ugyanakkor kilengtek a felhőkarcolók Tokióban, a fővárosban.

A rengés epicentruma
A rengés epicentruma

Az előrejelzések alapján arra figyelmeztettek, hogy csaknem félméteres szökőár érheti el Ivate, Mijagi és Fukusima prefektúrák partvidékeit. Az északkeleti partokat csak tíz centiméteres tengerár érte el, így le is fújták a szökőárriadót.

Az amerikai geofizikai szolgálat először 7,3-as erősségűre becsülte a rengést, majd ezt az adatot 7-es erősségre módosította.

A rengés helyi idő szerint vasárnap reggel tíz óra előtt három perccel történt - közép-európai idő szerint hajnali három óra előtt három perccel -, fészke tíz kilométer mélyen a tengerfenékben volt. A rengés ugyanabban a körzetben volt, ahol a március 11-i pusztító, 9-es erősségű fölmozgás következett be, amely az általa keltett szökőárral együtt több mint 22 ezer halálos áldozatot követelt, és súlyos károkat okozott a fukusimai atomerőműben.

Cunami-jelzés miatt a dombra menekült helyiek
Cunami-jelzés miatt a dombra menekült helyiek

A fukusimai erőműben a cunamiriadó miatt vasárnap leállították a helyreállítási munkálatokat, és átmenetileg evakuálták a szakembereket, de bejelentették, hogy újabb károk nem keletkeztek.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport