Sarkozy kikapna a francia elnökválasztáson

2011.07.10. 17:40

Az ellenzéki Szocialista Párt jelöltje legyőzné a hivatalban lévő államfőt a jövő tavasszal esedékes franciaországi elnökválasztáson, ez derült ki az LH2 intézet által készített közvélemény-kutatásokból. Az LH2 adatai szerint az első fordulóban Francois Hollande a szavazatok 29 százalékát kapná, míg Martin Aubry 26 százalékot gyűjtene be. Mind a ketten megelőznék Sarkozyt, akire a választók 21, illetve 21,5 százaléka adná a voksát. Ségolene Royal, a párt 2007. évi államfőjelöltje viszont nem jutna be az elnökválasztás második fordulójába, amelyben az első kör két, legtöbb szavazatot szerző jelöltje méri össze erejét.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen leszakadva (13, illetve 15 százalékkal) végezne a harmadik helyen, vagyis nem jutna be a második fordulóba. Amennyiben viszont szocialisták Ségolene Royalt indítanák jelöltként, úgy az első fordulót Sarkozy (23%) nyerné Le Pen (15%) előtt, míg a szocialisták embere 13,5 százalékkal csak a harmadik helyen végezne, tehát kiesne a versenyből.

Az elnökválasztás kimenetelét eldöntő második fordulóban az LH2 felmérése szerint minden esetben szocialista siker születne. Hollande 60, Aubry pedig 58 százalékot kapna, és így legyőzné Sarkozyt. A felmérésbe bevont franciák 63 százaléka nemmel, 35 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, szívesen látnák-e Dominique Strauss-Kahn visszatérését a politikába, amennyiben tisztázná magát a nemi erőszak vádja alól.